KRISTIANSAND: — Dette er svært alvorlig, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til Fædrelandsvennen.

Han har lest reportasjen i Fædrelandsvennen fra Statens barnehus i Kristiansand som har så stor pågang at de ikke vil ha råd til å foreta medisinske undersøkelser på alle barna, med mindre Sørlandet sykehus trår til.

— Jeg har kjent til problematikken rundt dette, men nå som vi ser så kraftig økning i behovet for avhør og undersøkelser, spisser dette seg til, sier Anundsen.

Dypt bekymret

Også stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) har reagert på reportasjen:

— Jeg er dypt bekymret for en situasjon hvor det ikke er nok penger til å foreta medisinske undersøkelser av barn, sier Henriksen.

Særlig etter at ny avhørslov ble innført i oktober 2015, har det vært en eksplosjonsartet utvikling både i antall bekymringsmeldinger til barnevernet og i antall avhør og medisinske undersøkelser av barna.

Rettssikkerhet

— Slike undersøkelser gir barn en rettssikkerhet. Dette vet både justisminister Anders Anundsen og helse- og omsorgsminister Bent Høie, men de har ikke gjort noe med det, sier Henriksen.

Det er ikke bare i Kristiansand dette er et problem:

Ivar Stokkereit 2.jpg

— Dette gjelder flere barnehus i Norge. Kapasiteten er så sprengt at fristen for å foreta avhør, særlig i alvorlige saker, brytes i 60 prosent av tilfellene, sier juridisk rådgiver i Unicef Norge, Ivar Stokkereit. Han opplyser dette gjelder 1200 barn.Avhørsloven fra oktober i fjor opererer med tre tidsfrister. En uke for mistanke om alvorlige saker, to uker for mindre alvorlige og så kan det settes tre ukers frist i enkelte andre typer saker hvor det er til beste for barna.

Det er Statens barnehus i Oslo, Trondheim, Hamar, Stavanger, Tromsø, Bodø, Sandefjord, Bergen og Ålesund.

Standardsystem

Stokkereit mener det må innføres et standardisert system for finansiering av medisinske undersøkelser ved barnehusene. I dag er det store forskjeller i hva Barnehusene må betale sykehusene som stiller med leger for å gjøre undersøkelser. Stokkereit sier at det er gratis ved ett av barnehusene, mens det er forskjell i pris fra helseforetak til helseforetak.

— Vi må sikre lik behandling over hele Norge, samme rettssikkerhet for barn uansett hvor de bor. Dette er en særskilt utfordring for myndighetene, sier han.

Justisministeren er enig i dette. Sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie får han månedlige oppdateringer på status, og de har et samarbeid for å løse problemene:

Direktoratene

— Vi har bedt Politidirektoratet og Helsedirektoratet utarbeide en statusoversikt. Denne skal legge grunnlaget for å få til et system på nasjonalt nivå. Hensynet til barna er et nasjonalt ansvar, og da må vi har ett felles system for hele Norge, sier Anundsen.

Han håper - men kan ikke love - at det vil komme en melding i løpet av høsten, som kan være utgangspunkt for en ny ordning. I dette arbeidet ligger også å se på muligheter for å styrke bemanning og kompetanse ved barnehusene.