Mats Vale (24) reiser ikke hjem fra ferien før planlagt. Foto: Privat
Sikkerhetsstyrker kom raskt til hotellet der det ble løsnet skudd. Foto: STRINGER

Angrepet på Bella Vista Hotel i Hurghada var et ransforsøk, ikke et terrorangrep, ifølge Egypts turistminister. Tre utenlandske turister ble såret.

To menn væpnet med kniver angrep hotellet fredag. En av dem, en 21 år gammel mann, ble drept av politiet, og den andre ble alvorlig skadet da de to forsøkte å flykte fra stedet, opplyser politiet ifølge Ahram Online.

Gjemte seg i mørket

Ingen av de ni nordmennene som bodde på hotellet, kom til skade, men forteller om en dramatisk situasjon.

— Det kom brått. Jeg hadde akkurat kommet tilbake på hotellrommet mitt etter å ha spist, da jeg hørte noen smell utenfra. Først trodde jeg det var noe som falt ned, men det hørtes mistenkelig ut som skudd, forteller han.

Mats Vale (24) reiser ikke hjem fra ferien før planlagt. Foto: Privat

Så skjønte han fort at det faktisk var det som skjedde.

— Jeg talte 21 skudd. De kom puljevis, sier Vale til Fædrelandsvennen.

Det var VG som først intervjuet Vale i saken. 24-åringen er opprinnelig fra Porsgrunn, men har i noen år vært bosatt på Birkeland.

- MAnge var veldig nervøse

Han gikk over til foreldrenes hotellrom, der de skrudde av lyset og satt stille i mørket i 20 minutter.

— Utenfor så vi mange personer løpe frem og tilbake med geværer, sier han.

Etter det ble de geleidet over til et stort rom sammen med flesteparten av hotellets øvrige gjester. Der var det en trykket stemning. Noen var sinte. Andre var redde. Barn gråt og foreldre forsøkte å trøste.

Sikkerhetsstyrker kom raskt til hotellet der det ble løsnet skudd. Foto: STRINGER

— Alle trodde det var terror i begynnelsen. Vi så væpnede folk, og visste ikke så mye mer. Mange var veldig nervøse, sier Valer.

De ble etter hvert godt informert av hotellets ledelse, og fikk høre at det dreide seg om et ran.

Utenfor så vi mange personer løpe frem og tilbake med geværer

Senere kom de ut og fikk slappet og snakket om situasjonen utover kvelden. Dagen etter hadde flere av gjestene forlatt hotellet, men Valer og familien har bestemt seg for å bli frem til tirsdag som planlagt.

- Ransforsøk

Det egyptiske innenriksdepartementet opplyser at to østerrikere og en svenske ble såret i angrepet. Svensken som ble såret, en 27 år gammel mann, ble knivstukket i halsen, men tilstanden er stabil, melder Expressen.

Egypts utenriksminister sier angrepet var et ransforsøk.

— Uansett, sånne hendelser kan ha ekstremt negative konsekvenser for den egyptiske turistnæringen og nullstiller alle forsøk av myndighetene på å tiltrekke seg utenlandske turister til landet, sier turistminister Hisham Zaazou ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Fraråder ikke Hurghada-reiser

Hurghada er et kjent reisemål for turister og ligger ved kysten av Rødehavet.

Det norske forsikringsselskapet Tryg Forsikring opplyser at de utvider reiseforsikringen for kunder som oppholder seg i Hurghada.

For dem som vil reise hjem, kommer reiseforsikringen til å dekke hjemreise til og med mandag 11. januar. Det samme gjelder dem som vil avbestille reiser som allerede er bestilt, opplyser selskapet, ifølge NTB.

Utenriksdepartementet fraråder ikke reiser til Hurghada.

Turisme er en viktig inntektskilde for Egypt, men etter at 224 mennesker mistet livet da et charterfly styrtet på Sinaihalvøya etter avgang fra Sharm el-Sheikh i oktober, har mange turister valgt å reise på ferie andre steder.

Den ytterliggående gruppa IS sier de står bak angrepet i oktober. Ingen ble drept i januar da to gjerningsmenn på motorsykkel skjøt mot turister utenfor et hotell i Kairo.