russepresident-3.jpg Foto: Sondre Steen Holvik
russepresident-1.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

Noen russ her i Kristiansand har allerede blitt utvist på grunn av «kidnapping» av yngre elever nå i år. Hva tenker du om det?

— Der var det nok noen som dro den litt langt, og gikk over streken. Bortsett fra det føler jeg vi har vært en veldig grei gjeng med russ. Tidligere år har de hatt mye større problemer enn det vi har hatt. Jeg tror vi har gjort en veldig god jobb på å holde russen på et snilt og lovlig nivå.

Så du forventer ikke flere tilfeller med utvisninger?

— Nei, jeg tror egentlig ikke det. Ingen vil jo bli utvist slik som de ble oppe på KKG. Den saken var nok en tankevekker for de fleste russ nå i tiden frem mot 17. mai.

Mange stiller spørsmål med kvinnesynet i russekulturen - med mye sexisme i russelåter for eksempel. Hva tenker du om det?

— At disse låtene er kvinnediskriminerende er det sikkert noen som mener, men det er ikke sånn jeg tenker. Det er mer tulle-sanger, og jeg tror ingen som hører på dem seriøst stiller seg bak innholdet i tekstene, som da ikke er helt innafor. Men låtene er fengende, det er derfor de er populære. Jeg føler ikke kvinnediskriminering er et problem blant russen, jeg har i hvert fall ikke hørt noen klager på det.

Hva med russevoldtekter da?

— Det er jo ekstremt trist hvis det skjer. Det har vært på de store russetreffene det har skjedd tidligere, men jeg føler arrangørene har tatt ordentlig tak i problemet. Da jeg var på Landstreffet på Fredriksten festning forrige helg var de utrolig flinke på sikkerhet. Det var natteravner, securitas-vakter eller politi overalt hvor man gikk, så jeg tror alle følte seg trygge og ivaretatt. Når man er så mange som 8000 russ samlet på et sted, så er det viktig.

Hva slags samarbeid har dere med politiet?

— Vi oppgir hvor og når vi holder russekroer, slik at de kan komme innom og vise at det er tilstede. Utover det, så hører vi alltid med politiet før vi skal være på offentlig sted. Vi får lov til det, så lenge vi har en person som tar ansvar dersom det ikke blir ryddet opp. Da vi hadde dåpen vår på kanon-museet sammen med Tangen, fikk vi ikke en eneste klage. Jeg tror de er fornøyde med oss frem til nå.

Hva vil du si til folk som fremdeles hevder at russetiden bare er en tid der fulle ungdommer lager bråk?

— Da mener jeg at de faktisk må tenke tilbake på den tiden de var unge selv. Som jeg ser i kommentarfelt på nettet, så er det ofte gode, gamle mennesker som har glemt hvordan det er å være ung selv, som har noe negativt å si om russen. La oss ha det litt gøy nå mens vi fremdeles er unge! Dessuten er russetiden så mye mer enn alkohol og festing. Det er for eksempel en tid som skaper et utrolig godt samhold.

russepresident-1.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

Skiller kristiansandsrussen seg ut fra for eksempel Oslo-russen?

— Vi har jo ingen tradisjon med buss her nede. Det er nok mye på grunn av at bussene ikke kan delta i borgertoget fordi gatene er for smale her i Kristiansand. Utenom det så er jo pengene den store forskjellen. I Oslo-området kjører de jo million-prosjekter på disse bussene, og de begynner å planlegge russetiden allerede når de starter på videregående.

Hva bruker russen her nede mest penger på i russetiden da?

— Det går mest penger til bil og anlegg for de som har det. Jeg vet om biler som har brukt nesten 200.000 kroner, men det er nok et unntak fra normen.

Hva er ditt budsjett for tida i den blå dressen?

— Hehe, jeg tar det vel litt som det kommer. Jeg er ikke med i noen bil, så da er det festing pengene går til.

Hvordan endte du opp som russepresident og leder i Agder hovedstyre?

— Det er gjennom valg. Motkandidatene mine trakk seg før valget, så jeg fikk den stillingen ganske lett kan du si. Jeg stilte til president fordi jeg ville ha det lille ekstra ut av russetiden, og siden det er en god erfaring å ha med seg videre. Også syns jeg det er gøy da, selvfølgelig! Jeg liker å ta ansvar.

Hva gjør egentlig en russepresident?

— Litt av hvert! Jeg er med på å arrangere kroer, har ansvar for kreftinnsamlingen og har samarbeid med Russepasset om planlegging av arrangementer. Og ikke minst, passe på at alle har det greit og at ingen følger seg utenfor.

russepresident-3.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

Hva blir høydepunktet i russetiden?

— Til nå har Sørlandstreffet og landstreffet på Fredriksten vært høydepunktet. Det har så mye forskjellige mennesker, og jeg har kost meg vanvittig mye. Fremover nå så er det blåturen (rebusløp med bil til en ukjent destinasjon med påfølgende fest, journ.anm.) og selvfølgelig landstreffet i Stavanger der de største artistene kommer.

Er det noe du gruer deg til?

— Til å sove i telt på landstreffet i Stavanger! Jeg sov i telt på landstreffet på Fredriksten, og det var så sykt kaldt. Jeg ble syk og greier. Så om det er noe jeg gruer meg til, så er det vel det, haha.

Hvilke russeknuter har du i lua når vi kommer til 17. mai?

— De morsomme og rare knutene man kan gjøre sammen med andre.

Hvilke knuter er det da?

— Det er en knute der man skal sitte på hesten i Markens i en time, og en annen knute der man skal dra ned en russ som snart har klart å sitte der en time. Så det å dra noen ned fra hesten, McDonalds-knutene som for eksempel å spise en burger på to bit, stå med hårføner og refleksvest i 30-sone og vinke inn biler. Ja, bare sånne knuter man kan le av!

Er det noen knuter du definitivt ikke skal ta?

— Den hvor man skal sove i en rundkjøring. Som man sikkert har skjønt, så er jeg ingen fan av å sove ute om natta.