Det sier fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap) i Aust-Agder til Fædrelandsvennen.

Aust-Agder Ap vedtok sist helg å avslutte nabosamtalene med Vest-Agder, og Mørland kan ikke se at stortingsmeldingen om regionreformen som ble lagt fram tirsdagendrer på dette.

— Jeg kan ikke se at det er lagt inn noen nye, tunge oppgaver som kan oppfattes som veldig spenstige for det regionale nivået. Med forbehold om at jeg bare har rukket å lese sammendraget, ser jeg bare at det er innenfor kulturområdet at det kan ligge noen litt tyngre oppgaver.

- Ikke overrasket

Ellers er ordninger med tilskudd til private flyplasser noe av det mest konkrete som ligger der, og utenom det er det små, snevre oppgaver som nevnes på de ulike områdene.

— Jeg er skuffet, men ikke veldig overrasket for regjeringen har ikke skapt store forventninger, sier fylkesordføreren.

— Regjeringen viser her hvor vanskelig det er å flytte oppgaver fra staten til regionene, på samme måte som de gjorde i meldingen om å flytte oppgaver fra regionen til kommunene. Det ville være mye mer interessant å foreslå noe med litt futt i, men regjeringen griper ikke denne muligheten.

- Liten vilje

— Hvilke oppgaver mener du ville være interessante for et regionalt nivå?

— Vi kunne tenke oss sykehus, spesialisthelsetjenester, landbruk, klima og miljø. De kunne også gått mye lenger i forhold til et helhetlig ansvar for veier, svarer Mørland.

— Jeg merker meg at regjeringen bruker begrepet samfunnsutviklerrolle, men det at de ikke ønsker å styrke tjenesteproduksjon på det regionale nivået, er ikke et godt utgangspunkt for å skape debatt om regionenes rolle. Det bekrefter at det er liten vilje til å legge opp til noe som kunne ha blitt et spennende regionalt nivå, sier fylkesordfører Tellef Inge Mørland.