KRISTIANSAND: — Vi har sendt ut vel 400 flere tilbud i år enn i 2015. Hovedårsaken til at vi har kunnet gjøre dette, er at UiA er tildelt nye studieplasser over statsbudsjettet, blant annet i forbindelse med behovet for omstilling i regionen, sier studiedirektør Greta Hilding ved Universitetet i Agder (UiA), til Fædrelandsvennen.

I disse dager får tusenvis av studenter landet over vite om de har kommet inn på drømmestudiet eller ei. 7.509 av disse har blitt tilbudt plass ved UiA, mot 7032 studietilbud året før. Samtidig viser poenggrensene at det er blitt vanskeligere å komme inn på UiA enn tidligere.

Høyere grenser

— Poenggrensene har gått opp på flere studier, og vi har ikke hatt nedgang på like mange studier. Totalt sett er det blitt vanskeligere å komme inn, men det er et blandet bilde. Nå setter vi i gang suppleringsopptak på studiene der det er ledige plasser, og vi har derfor ikke fullstendig oversikt, sier Hilding.

Aller høyest poenggrense er det på årsstudiumet i pedagogikk, med 55,7 poeng i ordinært opptak, og master i industriell økonomi og teknologiledelse, med 55,3 poeng i samme opptak. For første gang har alle de ti studiene med høyest poengkrav ved universitetet passert 50 poeng ved hovedopptaket.

Greta Hilding er studiedirektør ved Universitetet i Agder. Foto: Universitetet i Agder

— Årsstudiumet i pedagogikk gir ikke undervisningskompetanse, men det har alltid vært ganske populært, og er sikkert et fagområde mange er interesserte i, sier Hilding.

Øremerket omstilling

Flere av de nye studieplassene UiA er tildelt, er øremerket konkrete studieretninger for å møte behovet for omstilling i regionen.

— Noen av studieplassene er øremerket praktisk pedagogisk utdanning (PPU), som er enn ettårig lærerutdannelse. Noen studieplasser er også gitt til videreutdanning innen ingeniør- og teknologistudier, for å møte behovet for omstilling i arbeidslivet. Vi ser for eksempel også en nedgang i antall søkere på grunnstudiene på flere ingeniørutdanninger, og en oppgang i søkere på masterstudiene. Før fikk jo mange jobb etter en bachelor, men nå trenger flere og flere master, sier studiedirektøren.

Hundre nye plasser

Til tross for at universitetet tilbyr rundt 400 flere søkere plass i år enn i fjor, har antallet studieplasser kun økt med hundre plasser. Som vanlig har universitetet lagt inn forbehold om at en god andel søkere vil takke nei til plassen de har blitt tilbudt, og Hilding kaller det hele lite dramatisk.

— Alle som takker ja, vil få plassen sin. Erfaringsmessig er det flere som enten takker nei eller som ikke møter opp, og vi vet sånn cirka hva vi kan vente oss, sier Hilding.

Opptaket viser at også i år vil UiA få rundt 12.000 studenter. Det er omtrent det samme antallet som i fjor. Lærer-, ingeniør-, sykepleie- og økonomistudiene trekker som vanlig flest studenter til UiAs campuser i Grimstad og Kristiansand.