TIKRIT: Ali al-Nida, leder for stammen som Saddams familie tilhører, forteller at begravelsen fant sted tidlig søndag morgen, mindre enn 24 timer etter at ekspresidenten ble henrettet.

Begravelsesseremonien ble holdt i en bygning i sentrum av landsbyen. Både al-Nida og guvernøren i provinsen Salaheddin, Hamed al-Shakti, var til stede under seremonien.

Irakiske sikkerhetsstyrker hadde sperret av byen Tikrit, fire kilometer lenger nord, ifølge en av Saddams slektninger i området. Formålet skal ha vært å hindre innbyggerne her i å delta i begravelsen.

Fattig familie

Saddam Hussein ble født inn i en fattig familie i Awja i 1937. Landsbyen er et kjerneområde for stammen Albu Nasir, som den tidligere diktatoren tilhørte, og mange av innbyggerne her nøt godt av fordeler og gode stillinger under Saddams regime.

Saddam Husseins sønner Uday og Qusay, som ble drept av amerikanske soldater i 2003, er også gravlagt i Awja.

Terroraksjoner Iraks tidligere diktator ble henrettet ved henging lørdag morgen, og videoklipp viser at han var rolig og behersket til det siste. Få timer etter henrettelsen ble det gjennomført flere terroraksjoner rettet mot sjiamuslimske områder i Bagdad og den sjiamuslimske byen Kufa, og til sammen ble minst 77 mennesker drept.

Vanligvis er det sunnimuslimske opprørsgrupper, ofte med bånd til Saddam Husseins Baath-parti eller de tidligere regjeringsstyrkene, som gjennomfører denne typen bombeaksjoner i områder med sjiamuslimsk flertall.