Minst 3.000 mennesker omkom i katastrofen og ytterligere 10.000 skal i årene som fulgte ha omkommet som følge av skadene de fikk da en sky av dødelig gass lekket ut fra Union Carbides fabrikk i Bhopal i India 3. desember 1984.Over en halv million mennesker ble alvorlig skadd under utslippet, mange av dem for livet.

Etterlyst i 11 årDet amerikanske kjemikonsernets styreformann Warren Anderson har vært etterlyst av indisk politi i 11 år, men indiske myndigheter har aldri forsøkt å få ham utlevert.

Den offisielle begrunnelsen for dette har vært at man ikke har visst hvor han oppholdt seg, men frykt for å skremme utenlandske investorer har også trolig ligget bak.

Nå har Greenpeace sporet opp Anderson, som viste seg å bo i et velstående boligområde i Hamptons på Long Island utenfor New York.

Dersom Greenpeace kan spore opp Indias mest ettersøkte finner jeg det svært vanskelig å tro at ingen andre greier det, sier Casey Harrell i miljøorganisasjonen.

For to uker siden banket Harrell på Andersons dør, og konfronterte ham med etterlysningen og drapssiktelsen. Møtet med Union Carbides tidligere styreformann filmet han med videokamera.

Forsøkte å nekteFørst forsøkte han å nekte for hvem han var, og deretter løp han inn i huset, forteller Harrell som likevel rakk å stikke en kopi av den indiske arrestordre i hånda på Anderson.

Anderson, som i dag er 80 år gammel, forlot Union Carbide to år etter Bhopal-katastrofen. Konsernet ble senere overtatt av amerikanske Dow Chemicals.

Greenpeace ber nå USA og India sørge for at Anderson blir utlevert, og mener ofrene for katastrofen har krav på dette.

Det er forbløffende at Bhopal-ofrene ikke har fått rettferdighet, og at mannen som styrte selskapet som drepte titusener ikke er stilt for retten, sier Harrell.

Nå må vi presse India og USA til å gjøre det rette, og få en slutt på denne saken. Det har tross alt gått snart 18 år, sier han.