— Vi vil komme med helt konkrete anbefalinger, opplyser prosessveileder Dag Petter Sødal hos Fylkesmannen i Aust-Agder og Vest-Agder.

Hvilke det er vil han imidlertid ikke røpe før ordførere og rådmenn fra samtlige 30 kommuner i begge Agder-fylkene neste fredag samles til dialogmøte på Fevik.

— Kan du si hvor mange kommuner dere anbefaler sammenslått?

— Nei, alt kommer på møtet, sier Sødal.

— Anbefaler dere bruk av tvang?

— Det ønsker jeg ikke å svare på nå, men det blir et tema på møtet.

Gedigent mageplask

Etter halvannet års intense forhandlingsprosesser, inngåelse av intensjonsavtaler og påfølgende folkeavstemninger har kommunereformen på Sørlandet endt med et gedigent mageplask. Bare Lyngdal og Audnedal har vedtatt å slå seg sammen, ellers har alt falt i fisk.

— Er dere forberedt på ramaskrik når dere nå foreslår sammenslåinger likevel?

— Nei, jeg tror ikke det blir det. Vi har fått vårt oppdrag gjennom et direkte vedtak i Stortinget der Fylkesmannen er bedt om å komme med sin anbefaling. Det er det vi gjør når vi leverer vår faglige tilråding. Men det betyr ikke at konklusjonene er låst. Det er derfor vi inviterer til dialog.

Kommunegrensene i Agder-fylkene foreslås endret. Her diskuterer prosessveilederne Dag Petter Sødal og Jarle Bjørn Hanken hos Fylkesmannen i Aust-Agder og Vest-Agder kartet på et tidligere stadium. Hanken har nå sluttet, og er ansatt som rådmann i Tvedestrand. Foto: Kjartan Bjelland

Lite frivillighet— Vil dere legge de politiske prosessene i Agder-fylkene til grunn for anbefalingen?

— Det er viktig å dokumentere det som har skjedd, og vi vil sammenstille og rapportere innholdet i prosessene videre til departementet. Men nå ble det jo ikke så mye frivillighet her, så det vi gjør er å basere våre anbefalinger på de fire overordnede mål som er vedtatt for reformen, pluss ekspertutvalgets ti kriterier for kommunene, sier Sødal.

For de som ikke går med de politiske hovedmålene notert bak øret, kan vi minne om at det er «gode og likeverdige tjenester til innbyggerne», «helhetlig og samordnet samfunnsutvikling», «bærekraftige og økonomisk robuste kommuner» og «styrket lokaldemokrati».

Anvendt på Agder

Og regjeringens ekspertutvalg som ble nedsatt for å foreslå prinsipper for ny kommunestruktur, har i tillegg pekt på kriterier som «tilstrekkelig kapasitet», «tilstrekkelig distanse», «effektiv tjenesteproduksjon», «økonomisk soliditet» og «funksjonelle samfunnsutviklingsområder», for å nevne noen.

- Vi har fått vårt oppdrag gjennom et direkte vedtak i Stortinget der Fylkesmannen er bedt om å komme med sin anbefaling. Det er det vi gjør når vi leverer vår faglige tilråding, sier prosessveileder Dag Petter Sødal. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi tar regjeringens og Stortingets mål og kriterier og anvender dem på Agder. I praksis betyr det at vi tar hensyn til momenter som kvalitet på tjenester, felles bo- og arbeidsregion, pendlertall og slike ting, forklarer Sødal.- Nå eksisterer det allerede fem samarbeidsregioner i de to fylkene - Lister, Lindesnes, Setesdal, Knutepunkt Sørlandet og Østre Agder - er det grenseoppganger dere følger?

— Det er et av momentene som er med i analysen.

Tvangssammenslåing

— Kommunal Rapport har pekt på at det kan gå mot tre tvangssammenslåinger i Vest-Agder basert på politikernes mulighet til å gjøre unntak fra frivillighet «i helt spesielle situasjoner». De nevner Kristiansand, Søgne og Songdalen, samt Mandal, Marnardal og Lindesnes, pluss Lyngdal, Audnedal og Hægebostad. Er det i tråd med Fylkesmannens tanker?

— Jeg kommenterer ingenting konkret nå.

Fylkesmannen har frist til 1. oktober med å gi sine innspill til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Dag Petter Sødal sier de er nesten i mål:

— I hovedsak er det klart, men vi er åpne for justeringer. Det er derfor vi har møtet med alle kommunene 2. september, sier han.

- Bør kunne oppnås mer

— Kommunereformen er ikke ferdig med det utfallet vi har fått. Det bør på litt sikt kunne oppnås mer.

Det sier fylkesmann Stein A. Ytterdahl til Fædrelandsvennen.

-Vi har gjort våre vurderinger av Agder ut fra kriteriene i reformen, og jeg håper de legges til grunn i den langsiktige prosessen, sier fylkesmann Stein A. Ytterdahl. Foto: Reidar Kollstad

På spørsmål om hva han legger i «litt sikt», svarer han:— Det vil jeg vente til oktober med å fortelle.

Alle landets fylkesmenn møttes før sommeren for å diskutere det videre løpet, og de bygger nå sine innstillinger til departementet på en felles mal, selv om realitetene er forskjellig i de ulike fylkene.

— Tror du politikerne lytter til deres råd?

— Vi har gjort våre vurderinger av Agder ut fra kriteriene i reformen, og jeg håper de legges til grunn i den langsiktige prosessen.

— Det er valg i 2017, tror du politikerne tør å ta tøffe valg til våren?

— Jeg tror vi til våren vil se en skisse av hvordan arbeidet framover vil bli.