Petersen har vært i «sjeike-miljø» i hele vinter. Syv ganger har han reist mellom Norge og Dubai, og nettopp i Emiratene er galopp stort. Denne idretten er sjeikenes lekegrind. De har store staller, investerer milliarder og følger opp ved å være på løp. Galopp er industri, store penger og masse spenning.

Likevel er Petersen glad for å være tilbake til hverdagen. Alt til sin tid.

270 løp

Skjærtorsdag er det full fart på Øvrevoll, Norges eneste galoppbane. Da starter sesongen, og det som venter er 270 løp fordelt på 34 løpsdager. 600 hester skal komme til å konkurrere på banen i Bærum før den lukkes i slutten av november.

Norges beste trener (har vunnet kåringen tre ganger) er forventningsfull. Petersen har 60 hester på stallen, sterk pågang fra interessenter og ikke minst stor arbeidskapasitet. Hans mantra er at skal han være best, må han jobbe mer og hardere enn alle andre.

Niels Petersen har lært mye av å komme til Dubai og se hvordan sporten drives der. Foto: EIRIK STENHAUG

Da han sendte ti hester og fire ansatte til Emiratene, og i tillegg fik tre medhjelpere der, var det for å få maksimalt ut av «vinteren». Og hvis man tror at det bare er å fly de firbente til Dubai og storløpene der, så er det feil. Petersens hester ble invitert, fordi de holder et høyt nivå. Det betyr tilgang til fasiliteter som mange mennesker kunne drømt om, ikke minst svømmebasseng. Hestene har svømt, fått pleie på alle bauger og kanter og utviklet seg på trening.— Kontrasten er stor. Alt er tilrettelagt. Banene har godt underlag hele tiden, det er «service» av ypperste klasse, sier Petersen.

Han kunne tatt seg fri i perioden da det ikke er løp i Skandinavia, men vil ikke.

— Jeg er ikke god på å stoppe. Jeg er absolutt ikke flink til å ta et halvt års pause. Det er ikke min stil.

Sjeik Mohammed bin Raschid Al Maktoum har all grunn til å juble. Hans hest African Story vant tidenes førstepremie på 36 millioner kroner. Det er nok noe annet enn det Øvrevoll har å by på, men så er også hesteveddeløp stor industri i Emiratene. Maktoum er forøvrig hersker i Dubai, visepresident og statsminister i De forente arabiske emirater. Foto: EIRIK STENHAUG

Kan få lisensHan har selv trent hestene sine i Dubai og sendt dem til løp der.

— Til hesteeierne pleier jeg å si at hesten din ikke kommer til å vinne i Dubai, men den blir bedre. Vi lærer hesten å kjenne. Jeg sier også at «hvis det finnes i hesten, finner vi det når vi er der».

I år fikk han også tilbud om å ta alle hestene til en lokal stall.

— De ville gi meg lisens, slik at jeg kunne sende dyrene til andre løp i Emiratene, forteller Petersen. Han takket nei i denne omgang, men kanskje kan det bli noe senere.

hest2.jpg Foto: EIRIK STENHAUG

Dansken har nemlig flere planer. Tre av hans hesteeiere har vært med på å kjøpe opp Klampenborg galoppbane i Danmark. Et dansk/norsk syndikat bestående av Wibecke og Einar Nagell-Erichsen og Nils Petter Gill har gått sammen med et par investorer fra nabolandet. Det har ført ført til at Petersen kommer til å etablere en filial nettopp der.— Jeg er født og oppvokst 500 meter fra Klampenborg, sier han.

— Målet for de som har gått inn er å styrke skandinavisk galoppsport.

Merker press

På Øvrevoll holder Petersen og hans ansatte hus ”På haugen”. Lokalene er nedslitt, som så mange steder på Øvrevoll. Det er ikke penger til de store opprustningene foreløpig, men det blir i alle fall fornyelse for publikum når 16 leiligheter er solgt der Stallkroa er nå.

Skjærtorsdag skal seks av stallens hester i aksjon. Det gjelder å matche de firbente på en god måte. Treneren som blant andre har ansvaret for størrelser som Bank og Burden, Without Fear, Beat Baby, Old Pal, Plantagenet og Misetr Big Shuffle, har øynene rettet mot ulike Derbyløp, men Norsk derby 24. august som det gjeveste. Foreløpig har han meldt opp 10 derbyhester, men om det endelig blir to eller fem er vanskelig å si.

— Uansett er det et press. For seks-syv år siden vokste profesjonaliteten i takt med investeringer på hest. Jeg merker det, ler den seriøse galopptreneren.