Det kan bli slutt på boring og fyllinger. Det skriver skriver The Guardian.

En ny behandlingsmetode gjør at tennene kan reparere seg selv, helt uten den tradisjonelle boringen og fyllingen. Teknikken er utviklet på King's College i London.

— Ikke bare er dette en mildere behandling for pasientene, og bedre for tennene, vi tror også det vil være mer kostnadseffektivt enn dagens tannbehandling, sier professor Nigel Pitts, fra King's College London Dental Institute til Daily Telegraph.

— Dagens tradisjonelle behandling er ikke ideell. Når man først har begynt å fylle en tann kommer man inn i en ond sirkel som ender i at enhver reparasjon mislykkes, mener professoren.

Den nye teknikken består av en to-trinns prosess: først forbereder man det skadene området, deretter bruker man elektrisk strøm for å presse mineraler inn.

Teknikken kan være tilgjengelig i løpet av de neste tre årene, skriver The Guardian.

En av fem gruer seg

Tannlegeskrekk, eller odontofobi, rammer mange nordmenn, og hele en av fem kvier seg for å gå til tannlegen.

Tiril Wilumsen, tannlege og professor ved avdeling for pedodonti og atferdsfag ved Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo, anslår at fem prosent av befolkningen har såpass sterk tannlegeskrekk at det påvirker hverdagen. Tre prosent går ikke til tannlegen på grunn av denne frykten, skriver forskning.no.