Skipet hviler på en hvit strand omringet av høye klipper og turkis sjø. Vraket har ligget her siden en storm kastet båten på land i 1980. I etterkant har tusenvis av mennesker skrevet sin egen signatur på det rustne skroget i form av tegninger, poesi og kjærlighetserklæringer.

Historien forteller at stikk i strid med sjømannsovertro som sier at det bringer ulykke å skifte navn på et skip, ble "Saint Bedan" senere omdøpt til MV "Panagiotis". Skipet endte opp som et smuglerfartøy, og på en tokt fra Tyrkia ble båten forfulgt av den greske marinen. Da det blåste opp til storm, flyktet mannskapet i livbåtene før skipet ble skylt opp på stranden, som nå blir kalt Shipwreck Beach. I dag er stranden blitt et populært turistmål.

Det er eventyrlig vakkert, og samtidig er det en spøkelsesaktig atmosfære her. Båtskjelettet er ribbet for bruksgjenstander og løse deler, men mange av souvenirplukkerne har dekorert innsiden av det værbitte metallskroget med runde hvite steiner fra stranden.

Makis Grill House i Skala har rykte på seg for å være en av Kefalonias beste familiedrevne tavernaer. Foto: Marianne wie

Det gir vraket et vennligere preg på nært hold. Til mange besøkendes fryd – og forskrekkelse – er stedet populært blant ekstremsportutøvere; de kaster seg utfor klippene med paraglidere og svever frem og tilbake over vraket før de lander på stranden.

Romantisk film

På naboøya Kefalonia er det imidlertid lite som minner om rusten fortid. Der ferierer verdenskjendiser i det frodige landskapet, som ble brukt som bakgrunn for den romantiske filmen Kaptein Corellis Mandolin.

Kefalonia, den største øyen i Den joniske øygruppen, har mange støvete landeveier som snirkler seg mellom høye fjell og blått tindrende hav. En rundreise på øya tar oss gjennom søvnige landsbyer, hvor kafeer og tavernaer serverer retter krydret med øyas viltvoksende timian. Lokalbefolkningens åkre bugner av druer som skal bli til den tørre, sitronaktige Robola-hvitvinen. Vinen er en av Kefalonias største eksportvarer sammen med olivenolje og rosiner.

— Vi er heldige som lever på en øy som forsyner oss med mat og drikke, sier Agios Gerasimos.

En forfriskende svømmetur i varmt klart hav er en selvfølge på Kefalonia. Foto: Marianne wie

Han er oppkalt etter Kefalonias skytshelgen, og som sine mange navnebrødre lyder kallenavnet Makis. Han dyrker grønnsaker, jakter på småvilt og driver tavernaen Makis Grill House i Skala.

— Det er min mor som er kjøkkensjef og kokk, min kone, jeg og barna er kjøkkenhjelpere og servitører, forklarer han – og serverer feriens beste smaksopplevelse, som består av en blanding av fetaost, honning og ferske urter innbakt i butterdeig.

Finanskrise

Før finanskrisen jobbet Makis i byggebransjen gjennom vintermånedene, men nå er det ingen oppdrag å hente lenger.

— Vi er helt avhengige av turismen for å få landet vårt til å fungere igjen og er veldig glade for at folk velger å komme hit, sier familiefaren.

Øyas turistindustri hadde en oppblomstring på midten av 1990-tallet etter at Louis de Bernières roman Kaptein Corellis Mandolin, som utspiller seg på Kefalonia under andre verdenskrig, ble en bestselger. Filmen ved samme navn, ble spilt inn på øya med Penélope Cruz og Nicolas Cage i hovedrollene. I den lille landsbyen Sami ble det bygget et arkitektonisk filmsett av hvordan øyas hovedstad Argostili så ut før et jordskjelv i 1953 la mesteparten av Kefalonias bebyggelse i ruiner. Den mest fotograferte stranden i Hellas, Myrtos Beach, som befinner seg nordvest på øya fungerte også som location under filminnspillingen.

Man trenger ikke å spise et stort måltid for å tilbringe noen timer på en lokal taverna. Foto: Marianne wie

Jetsettliv

Kefalonia byr på opplevelser for folk med ulik interesse. Mange feriegjester nyter jetsettlivet i den pittoreske landsbyen Fiskardo, kjent som et populært reisemål og hangout-sted for yachtfolk. Madonna og Tom Hanks skal blant andre ha vært her. I havnen ligger luksusyachter og seilbåter fortøyd side om side med lokalbefolkningens blåmalte fiskebåter, og langs buktens mange fortauskafeer og restauranter nyter pengesterke turister cocktails og iskaffe i billedskjønne omgivelser. Andre besøkende foretrekker å dra på fjelltur for å speide etter de ville Ainoshestene som lever i Kefalonias høye fjell.

Men for de fleste er det fristende å slappe av og nyte sjølivets gleder på øyas mange bortgjemte strender og bukter, som er tilgjengelig med både båt, bil og lokalbuss. I krystallklart vann på en folketom strand har Carlos Salamon fra Athen fanget en blekksprut ved hjelp av en harpun og dykkermaske.

— Det skal smake godt med grillet blekksprut, gresk salat og Ozo i kveld, sier Salamon – før han legger på svøm for å sanke mer sjømat i buktens mange undervannsgrotter.

Ting å gjøre

Besøk den romerske landsbyen i Skala på Kefalonia.

De klassiske, greske fiskebåtene er å se både på land og på strand. Foto: Marianne wie

Dra på båttur på den imponerende underjordiske innsjøen Melissani hvor vannet skifter farge med dagslyset.

Se carettaskilpaddene svømme i havnen i Argostoli, hovedstaden i Kefalonia.

Nyt utsikten over Myrtos Beach på Kefalonia, Hellas mest fotograferte strand.

Opplev de dramatiske undervannsgrottene The Blue Caves på øyen Zante. Ta et dykkerkurs i Fiskardo (Fiskardo-divers.com), Kefalonia.

Opplev Kefalonia fra hesteryggen (Barvarien Stables, Sami).

Besøk det vakre klosteret Agios Gerasimos, hvor de jordiske levningene til øyas skytshelgen med samme navn er oppbevart i en sølvkiste.

Kefalonia

Den største av De joniske øyer og har cirka 40 000 fastboende, hvorav 14 000 bor i hovedstaden Argostoli.

Kefalonia har mange høye fjell, det høyeste er Ainosfjellet (1628 meter).

I Ainosfjellene lever den truede ainoshesten som er kort av vekst med kraftige hover tilpasset et liv i det bratte terrenget.

Det vokser over 1 million oliventrær på Kefalonia. 55 prosent av øyas areal er dekket med oliventrær.

Norwegian flyr direkte fra Gardermoen, Bergen og Trondheim til Kefalonia i sommer.

Du kan også ta direktefly til Athen fra Kristiansand, Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger og båt ut til øyene.