Det siamesiske tvillingparet, som til sammen veide 2200 gram, kom til verden 2. desember 2015 ved keisersnitt.

Keisersnittet måtte gjennomføres av hensyn til morens helse. Kvinnen bar fram trillinger. Det tredje barnet, også dette en jente, ble født frisk.

10. desember 2015 ble de siamesiske tvillingene separert i en fem timer lang operasjon.

Mot alle odds

Jentene var sammenvokst ved leveren og brystet. Opprinnelig var planen å vente noen måneder før operasjon, men på grunn av at tilstanden deres ble forverret ble det bestemt at den måtte skje raskt. Sjansen for en vellykket operasjon skal på forhånd ha vært stipulert til å være én prosent, ifølge BBC.

Suksesshistorien er et resultat av samarbeid mellom Bern University Hospital og Geneva University Hospitals. Jentene delte lever, men hadde alle vitale organer.

I løpet av de siste 30 årene har det kun blitt født og suksessfullt separert siamesiske tvillinger to ganger i Sveits.

Trolig første i verden

Ifølge en pressemelding fra Inselspitali Bern er dette den første vellykkede operasjonen av så små siamesiske tvillinger i Sveits, og trolig også i verden.

DELTE LEVER: Jentene delte lever, men hadde alle vitale organer. Foto: Inselspital, Bern University Hospital, gjengitt med tillatelse

Mor og barn ble tatt godt vare på av spesialister innen flere fagfelt, blant annet obstetrikk, pediatrisk intensivmedisin og pediatrisk hjertekirurgi.De siamesiske tvillingjentene hadde store problemer, fordi store mengder blod gikk fra det ene barnet til det andre gjennom leveren.

Ett av barna hadde for mye blod og for høyt blodtrykk, mens det andre barnet ikke fikk nok blod og hadde for lavt blodtrykk. For å redde barna, ble det sammen med foreldrene bestemt at operasjonen skulle gjennomføres allerede etter vel en uke.

Foreløpig går det bra med alle sammen.

Les mer fra familie og oppvekst:

**

**

** «Kanskje det ikke hadde vært så dumt å skilles, sa jeg bittert til Sivert» Helena Brodtkorb usminket og utleverende om kjendisparets turbulente start på babylivet. Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.