— Jeg er sjeleglad for at han har norsk pass, sier landslagstrener Bjørn Kåre Ingebrigtsen i kombinert.

ROSER RIIBER: Landslagstrener Bjørn Kåre Ingebrigtsen. Foto: NTB scanpix

Han vet at utenlandske kollegaer er misunnelige på det unge talentet som har ekstreme ferdigheter i bakken.Jarl Riiber har sjokkert hopp-Norge ved å vinne norgescuprenn foran flere av dagens landslagsstjerner.

18-åringen vet selv at han er ønsket i den leiren, men han ville ha flere utfordringer. Svaret ble kombinert.

Gullgutt i NM

Unggutten ble norgesmester denne sesongen foran et kobbel av garvede kombinertløpere, men også internasjonalt har han bemerket seg kraftig med å komme på verdenscuppallen tre ganger.

Tenåringen er klar over at han er ønsket i hopp-leiren, og da han satte på plass hoppere som Anders Jacobsen, som få uker senere vant nyttårshopprennet, Tom Hilde, Andreas Stjernen og Joachim Hauer i Vikersund sist vinter, var det flere som kom med hentydninger om at han burde droppe langrenn.

— Mange mener jeg kunne hatt en stor fremtid i bakken, og ofte tenker jeg det selv, men det er mye mer utfordrende å bli en god kombinertløper, sier han.

Så sent som sist helg deltok Oslo-gutten i et norgescuprenn i Midtstubakken. Han vant, med hopplandslagets Phillip Sjøen og mange andre elitehoppere bak seg. Likevel er det helgens to kombinertrenn i Chaux-Neuve i Frankrike som frister mest. Og deretter kommer sesongens høydepunkt, trippelrenn i Seefeld. Det var der han debuterte internasjonalt med en 13.-plass for et år siden.

Liker de tøffe utfordringene

Riiber har valgt å trene på hjemmebane den siste tiden, da han ikke kjente seg hundre prosent pigg, men det har ikke gått ut over hoppingen. Torsdag reiser han til Frankrike.

— Jo mer jeg hviler, jo bedre hopper blir jeg, ler Riiber, og forklaringen bak det er følgende: Hopp og langrenn er egentlig to motstridende idretter. I hopp trengs spenst og styrke, i langrenn er utholdenhet viktig. Futten i bena blir borte hos en kombinertløper som prioriterer langrenn for mye.

Samtidig er det å takle de to idrettene i samme konkurranse en tilfredstillelse som trigger landslagets stjerneskudd.

— Du skal planlegge treningen nøye og legge en veldig god slagplan for å lykkes, mener Riiber, som er glad for at han i utgangspunktet er en bedre hopper.

— Jeg skiller meg litt ut der, fordi landslaget har så ufattelig mange gode langrennsløpere. Jeg og Klemetsen er hoppertypene, og jeg har hatt mer lyst til å bli en god skihopper i dette sirkuset enn en god langrennsløper. Jeg tror imidlertid at min filosofi oftere vil føre til gode resultater totalt.

Hemingløperen sikter blant annet til at de nye reglene premierer lange hopp i stor bakke med flere poeng.

Riiber synes det er utrolig deilig å kunne trene variert. Han er blitt en veldig stabil hopper på høyt nivå siden siste sesong, men også tatt små skritt i løypa. Han står distansen bedre enn før. Etter en tre timers lang tur på rulleski tidligere i år, perset han på såkalt powertest. Da hoppet tenåringen opp 57 cm med strake bein.

Skrur av knappen

Selv om vær og vind har ødelagt deler av konkurranseprogrammet i vinter, noe som er surt, knekker ikke det Riiber.

— Jeg tar det ikke høytidelig. Jeg prøver å ha en «attitude» på at jeg har ti år å gjøre det på, til å stabilisere meg i toppen. Derfor er jeg tilbakelent. Jeg har funnet ut at det er lurt å ta det som det kommer.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri: