KRISTIANSAND: «Jeg skjønner jo nå at jeg kunne endt opp som Bjarte Baasland, biskopsønnen fra Stavanger som spilte bort titalls millioner kroner, hvis jeg fikk lov å fortsette», skriver Jesper.

– De som leser boken, vil skjønne hvor alvorlig det var. Jeg hadde blitt lagt inn til behandling hvis det ikke var for at pappa fikk meg på rett spor, sier han til Fædrelandsvennen .

Rasende pappa

Jesper ble introdusert til gambling av pappa Svein, som tok han med på travløp da han var syv-åtte år. Da han var 11 leverte han sin første langoddskupong, og få år senere tippet han sammen med faren sin på internett. Etter hvert begynte han å tippe i skjul, helt til han ble fersket av pappa Svein som ble rasende. Sønnen hadde brutt tilliten hans.

«Det sies at 98 prosent av de som gambler, taper, og jeg har aldri helt forstått hvorfor pappa introduserte meg for langoddsen, hester, kasino og tipping», skriver Jesper.

Han fikk én sjanse til av faren sin, og var fast bestemt for å gripe den. Men kort tid senere begynte han å spille i skjul. I en alder av 14 år tippet han fast på tipping, og hadde opparbeidet seg et overskudd på 18.000 kroner. Jesper manet seg opp igjen, og fortalte faren alt. Svein tiltet igjen, og fikk Jesper til å love at han aldri skulle gamble igjen. Jesper sluttet aldri å spille.

«Jeg var spillegal, ingen tvil om det», skriver Jesper.

Gikk i minus

Spillegalskapen tok etter hvert mer og mer over styringen av livet til 24-åringen, spesielt under skadeperiodene han hadde for tre-fire år siden. Det ga ham et kick, og fikk ham til å glemme alt annet. Han tenkte på spill hele tiden, og fikk etter hvert et skrudd forhold til penger.

– Da det sto på som verst, ble det bare tall på en skjerm, sier Jesper til Fædrelandsvennen.

Til slutt var det ikke spennende å spille for 10.000 og 20.000 kroner lenger.

«Det verste var da jeg på en eneste tenniskamp i US Open i 2007 tapte 154 000 kroner», skriver Jesper i boka.

– Jeg vet ikke hvor mye jeg har spilt for. I de fleste perioder gikk jeg i alle fall i minus, og hadde ingen penger på konto. Noen ganger måtte jeg vente til neste lønning kom, og spiste mye hos mamma og pappa, og farmor og farfar, sier han med et smil om munnen.

Inngikk avtale

Det var til slutt pappa Svein som fikk han ut av problemene. De inngikk en avtale. Jesper skulle være spillefri i 12 måneder. Hvis han brøt avtalen skulle leiligheten bli solgt, klubbens ledelse skulle bli informert, og Jesper bli lagt inn for å få behandling.

– Pappa hjalp meg ut. Jeg klarte ikke å skuffe han mer. Han hjalp meg til å bruke penger på eiendom. Det er spennende det også, sier Jesper.

– Hvordan går det nå?

– Det går fint. Jeg spiller også den dag i dag, og kommer alltid til å spille, for det har jeg i blodet. Da vil kanskje noen si at jeg fortsatt er spillegal, men jeg kan godt ha seks måneders opphold uten å spille. Jeg spiller for gøy nå, ikke fordi jeg må, sier Mathisen.

– Ærlig

– Jeg har tatt det med fordi jeg skulle være ærlig, og jeg vil ikke at verken jeg eller pappa skal fremstå som noen helgen, sier 24-åringen.

– Har du noen råd til andre som er i tilsvarende situasjon som du har vært?

– Det er aldri farlig å være åpen og ærlig, uansett. Her har jeg vært ærlig på mine ting, og noen vil sikkert tenke at jeg er helt idiot også, men det går fint for meg, sier Jesper, som nå ikke vil si mer om saken eller boka før etter kampen mot Fredrikstad på lørdag.