OSLO SCHAKSELSKAP (aftenposten.no): I et intervju med aftenposten.no sier Garri Kasparov at sjakkverdensmesteren er årets største idrettsutøver i verden.

4. januar arrangeres Idrettsgallaen i Oslo Spektrum. Magnus Carlsen er nominert i kategoriene «Årets navn" og «Åpen klasse», men ikke som «årets mannlige utøve».

— Jeg mener at det er dumme fordommer. I mange land tror man at sjakk ikke er idrett, men på et tidspunkt må vi løse denne dumskapen. I mine øyne er idrett når du starter med like forutsetninger, og sjakk passer definitivt den definisjonen. Når du starter med like betingelser er ikke flaks involvert, sier Kasparov.

- Mye følelser

— Det er et element av motstand hos tradisjonelle idretter i Norge fordi de er vant til å ha nominerte fra en av deres disipliner. At sjakkverdensmesteren blir viktigere - og Magnus er for tiden kanskje den mest kjente nordmannen i verden - tror jeg gjør folk oppbrakte. Jeg kan forstå følelsene. Men jeg mener at de burde ha gått forbi disse følelsene og bare gjort hva som var rett. Og det rette ville ha vært å nominere Magnus til årets idrettsutøver.

— At det ikke blir gjort bare demonstrerer at hans viktighet går utenfor Norges grenser. Han er større enn Norge. Om vi hadde en global pris for de beste idrettsutøverne, tror jeg at han ville ha vunnet. Å ignorere dette og forringe årets største idrettsprestasjon i Norge, blir helt feil, fastslår Kasparov, som blåser av argumentet om krav til fysisk anstrengelse.

- Hva da med curling? Sjakk er langt mer fysisk krevende enn curling og andre idretter. Presset er stort, sier han.

I en kommentar fra juryen i forbindelse med nominasjonene til Idrettsgallaen sto blant annet følgende:

«Juryens utgangspunkt er at idrettsgallaen utgår fra Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF), og at det er prestasjoner av særforbundenes idrettsutøvere som skal verdsettes.»

Møte med kulturministeren

Kasparov er i Oslo frem til søndag. Norgesbesøket til sjakklegenden, av mange regnet som tidenes sjakkspiller, handler om kampanjen for å bli ny president i Verdens sjakkforbund (FIDE) og samtaler med norske myndigheter i forbindelse med et sjakklig skoleprosjekt med utspring i Afrika.

- Det er mange ting som har forbundet meg til Norge. Det er et bra tidspunkt å være her på og snakke om sjakk, sier Kasparov.

Vi sitter i lokalene til Oslo Schkakselskap i Bogstadveien. Russeren snakker med innlevelse. På bordet foran ham står et sjakkbrett. Med jevne mellomrom gjør Kasparov ørsmå justeringer på sjakkbrikkenes posisjoner.

— Jeg snakker med politikere her: kulturministeren og statssekretæren i utenriksdepartementet. Og så samarbeider jeg med Norges Sjakkforbund om Kasparov Foundation Africa. Det er blitt spredd rundt kontinentet. Vi startet med et veldig suksessfullt lokalt program i Johannesburg som var effektivt for å forbedre det akademiske nivået, forteller Kasparov.

Nå håper Kasparov på norsk støtte til prosjektet.

- Carlsen uvurderlig som profil

Kasparov utfordrer FIDE-president Kirsan Iljumzjinov. Presidentvalget finner sted under sjakk-OL i Tromsø i august 2014. Kasparov har flere ganger gått rett i strupen på det sittende regimet, og har en lang liste med forbedringspunkter for å løfte sjakken inn i en ny æra.

Det handler blant annet om en mer transparent organisasjon, mer medbestemmelse for de nasjonale forbundene og større utnyttelse av det kommersielle potensialet.

- FIDE har 180 medlemmer og et stort potensial til å utvikle seg. Inkompetanse og styringen av organisasjonen har gjort at sjakken ikke har hatt ordentlig, kommersiell suksess. De har ikke hatt lengre kontrakter med sponsorer, sier Kasparov.

Han erkjenner at idretter som eksempelvis fotball ligger milevis foran, men mener at mobilen er en plattform som passer sjakken som hånd i hanske.

Carlsen vant over Viswanathan Anand under VM-kampen i november, og blir viktig for utbredelsen av sjakken.

— Å ha en profil som Magnus, som er vel likt av media og som er god på mediehåndtering, er uvurderlig. Når jeg blir president kommer vi til å hjelpe hverandre for å løfte sjakken. Det er viktig å ha en verdensmester som hver gang gjør VM-matchen til ent stort arrangement, sier Kasparov, og fortsetter:

— Verdensmesteren er sportens ansikt, og vi er heldige som har et så attraktivt et.

- Flere mål for Carlsen

Han forteller at han vil møte Carlsen under oppholdet i Norge.

Kasparov fikk sitt første møtet med Carlsen da han holdt på å tape for den daværende 12-åringen. Senere ble han Carlsens trener, men nordmannen brøt etter hvert ut av samarbeidet. Under VM var det rykter om at Kasparov ville bidra for Carlsen, men selv hevder Kasparov at han var på plass i Chennai kun som tilskuer.

De siste årene har Kasparov fulgt nordmannens raske fremgang fra utsiden.

Kasparov var verdensmester fra 1985 til 2005, da han ga seg på toppnivå.

— Det er mer press som verdensmester. Magnus må bli vant til at alle forventer at han vinner. Men forandringen vil ikke være for stor for Magnus fordi han allerede har vært nummer én i verden lenge. Det viktige er at han elsker å spille sjakk. Faren er at han begynner å kjede seg og bli emosjonelt utladet men jeg tror ikke han vil skje med ham. Han er fortsatt sulten. I årene fremover vil han fortsatt ha nye mål.

- Hva er de målene?

— Han kan oppnå en rating på 2900, det vil være et historisk øyeblikk. Det er viktig å fortsette å være på toppen, å holde kvaliteten på spillet hans oppe. Og allerede neste år må han forsvare tittelen. Han må starte å forberede seg mentalt på en ny utfordring, sier Garry Kasparov.