San Marino er Europas svakeste landslag, i konkurranse med Gibraltar. Ingenting å bruke en kveld på, med andre ord.

Attraksjonen er altså det norske laget. Det er her forbløffelsen oppstår. Er ikke Norge et totalt usexy lag, uten personligheter og uten muligheter til å komme til VM?

Svaret hos de fleste vil være ja. Men det har vist seg før at en god del fotballinteresserte uansett går på landskamp, i håp om at det skal skje noe positivt.

Kanskje ikke alle mener at Per-Mathias Høgmos lag er så råttent som noen liker å tro?

De triste kampene

Egentlig er det to kamper det siste året som har satt sitt stempel på laget. Returkampen mot Ungarn i EM-playoff og treningskampen mot Hviterussland nå i august.

I høstkampene i fjor gikk det over forventning, om vi ser bort fra Ungarn-fadesen.

Treningskampene i mai/juni i år var også positive. Delvis bra mot Portugal, riktig bra mot Belgia og Island, den siste med seier. Plutselig hadde vi et lag som skaper målsjanser. Trodde vi. Men så.

Treningskampen mot Hviterussland skulle aldri vært spilt.

Men vi spilte, vi tapte og vi kunne nesten se skrekken i øynene til spillerne da de skulle møte Tyskland. Når Høgmo attpåtil la en taktikk der Tyskland fikk bestemme alt, er landslagets posisjon tilbake der det var etter forrige VM-kvalifisering.

Uten tillit, antagelig med vaklende selvtillit, og med en trener som får sin jobb evaluert hver dag: Når får han sparken?

LES OGSÅ:

Vi har hørt alt før

Nå er alt som vi har hørt det før. De storstilte pressekonferansene, treneren som prater seg inn i problemer, de kritiske – men rettferdige – spørsmålene.

Norge har ingen stjerner å knyte interessen rundt. Habile spillere kan ikke danne mer enn et habilt lag, hvis ikke treneren har en smart måte å organisere spillet på. Det har han ikke hatt hittil.

Det er typisk at den spilleren som har fått mest oppmerksomhet denne gangen, er Stefan Johansen – fordi han ikke får spille.

Det kan fort gå dårlig mot Aserbajdsjan. Men det burde ikke være mulig.

LES OGSÅ:

Den store forskjellen

Aserbajdsjan er rangert som nummer 133 i verden, Norge som nummer 70. Norge henter hele laget fra gode fotballand ute i Europa, Aserbajdsjan har nesten bare hjemlige spillere.

Norge har som mål å nå VM-sluttspillet i 2018 (selv om det ikke prates mer om bronsemedaljer).

På tross av alt dette, sier Per-Mathias Høgmo at det blir en jevn kamp, og at Aserbajdsjan er en vanskelig motstander

Vi får håpe det bare er ord, en forhåndsgardering.

Men hvis Høgmo mener det han sier, risikerer vi at Norge igjen går til en kvalifiseringskamp med et defensivt opplegg, og med lange oppspill til Adama Diomandé som eneste angrepstrekk.

Da utlignes forskjellen mellom lagene. Aserbajdsjan får den jevne kampen som Høgmo prater om.

Hør Aftenpodden Sport her — hvor vi lader opp til VM-kvaliken: