Den omstridte avtalen mellom Terje Brofos — som bruker kunstnernavnet Hariton Pushwagner - og hans tidligere venn, agent og sekretær Morten Dreyer er ugyldig, slår Oslo tingrett fast. I dommen som falt onsdag, blir Dreyer pålagt å levere tilbake et stort antall bilder. Bildene blir av retten betraktet som Pushwagners livsverk på det tidspunktet avtalen ble inngått i 1998.- Dette har vært et spørsmål om liv og død for meg, om å være eller ikke være. Jeg er bestyrket i min forestilling om at å arbeide med kunst fremdeles er et kall, slik det har vært i 40-50 år, sier kunstneren til NTB.

Dreyer må også betale en erstatning på drøyt 1 million kroner for bilder han har solgt. Ifølge avtalen overdro Brofos bildene til Dreyer som dekning for gjeld på 400.000 kroner.

Retten har lagt avgjørende vekt på at Brofos befant seg i en svært vanskelig livssituasjon da avtalen ble inngått. Det skapte en ikke ubetydelig ubalanse mellom avtalepartene, noe retten mener Dreyer må ha skjønt og utnyttet.

«Avtaletekstene er formulert av Dreyer uten forutgående forhandlinger om innholdet. På dette tidspunktet var Brofos sterkt ruspreget og bostedsløs; hans livssituasjon gjorde ham til en svak avtalemotpart, som ga Dreyer rom for å diktere vilkårene. Retten mener Dreyer benyttet dette til sin fordel, hvilket medførte en betydelig ubalanse mellom partenes ytelser», skriver tingrettsdommer Ina Strømstad i dommen. (©NTB)