Årsaken skal ha vært at de forsøkte å verve medsoldater til private, væpnede oppdrag i Afrika.Høsten 2007 var både Moland og French ansatt i Telemark Bataljon, Norges eneste profesjonelle hæravdeling. French var grenader, en betegnelse på en menig, profesjonell soldat, Moland var fenrik.

Med 14 dagers mellomrom — i september og oktober - forsvant Moland og French ut av bataljonen. Til Aftenposten sier sentrale, ikke navngitte kilder i Forsvaret at dette var ufrivillig.

Bakgrunnen for at de to skulle være ønsket ut, var blant annet opplysninger som ble samlet av Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) om at et «miljø i Telemark bataljon» forsøkte å rekruttere medsoldater til private, væpnede oppdrag i Afrika.

Moland og French har bekreftet at de tidligere har hatt oppdrag i Afrika, blant annet væpnet beskyttelse av privatpersoner og organisasjoner. Men de avviser at de ble tvunget ut av Forsvaret.

— Det er ikke korrekt, sa French til Aftenposten tirsdag.

Moland betegner påstandene som løgn.

Ifølge French brøt de to kontakten med Forsvaret fordi noen ville ha dem til å starte eventbyrå-virksomhet. Moland bekrefter dette og viser til «nye utfordringer».

Ifølge Moland var Forsvaret fortørnet over at de valgte å slutte. Han hevder også at han senere ble kontaktet av Forsvaret for et nytt engasjement. Flere overordnede oppfordret dem til ikke å forlate hæren, heter det i French og Molands versjon. (©NTB)