• Nytt resultatløst møte om budsjettet i USA

  • Skattestriden i USA skjerpes

  • USA må ha gjeldsforlik

— En avtale om gjelden må nås innen et par dager, sa Det hvite hus tirsdag. Hvis ikke Kongressen hever gjeldstaket innen fristen 2. august, vil staten måtte holde tilbake pensjonsutbetalinger og lønn til offentlig ansatte for å unngå mislighold av statens lån.

— Jeg kan ikke garantere for at pensjoner vil bli utbetalt 3. august hvis vi ikke har løst dette problemet. Det er ganske enkelt fordi kan hende fins det ikke penger i kisten til å gjøre det, sa Obama i et intervju med fjernsynskanalen CBS tirsdag.

Skylder på Obama - Hevingen av gjeldsgrensen er hans problem, sa Republikanernes leder i Kongressen, John Boehner.

Han advarte om at republikanerne ikke vil gi etter for Obamas krav om skatteøkninger for de rikeste, og ba presidenten komme med en plan Kongressen kan godta.

Det gikk hardt for seg tirsdag i det tredje budsjettmøtet i Washington på like mange dager. Amerikanske politikere har ikke foreløpig klart å enes om en avtale om budsjettet som kan gjøre det mulig å heve maksgrensen for USAs statsgjeld. Nå skylder republikanere på president Barack Obama.

— Så lenge vi har denne presidenten er en ordentlig løsning på landets voksende gjeld sannsynligvis uoppnåelig, sier Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell.

Underskudd øker Samtidig ble det tirsdag kjent at underskuddet i USAs handelsbalanse økte raskt i mai. Underskuddet økte til over 50 milliarder dollar, og det har ikke har vært så stort siden oktober i 2008. Talsmann for Det hvite hus, Jay Carney, avviste senere kommentaren til McConnel om at Obama er skyld i en manglende løsning som "uheldig". På en pressekonferanse mandag understreket Obama at både Demokrater og Republikanere må fire på kravene for å oppnå et kompromiss. Tirsdag sier Det hvite hus at avtalen kan slankes og at regjeringen fortsatt håper å kunne hale den i havn, selv om den skulle bli mindre enn opprinnelig tenkt.