Det er i en undersøkelse fra European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD) med 100.000 deltakere i 35 land at dette kommer fram. Deltakerne er 15 og 16 år gamle. Ungdom i Norge utgjør 4.000 av de spurte.— Norsk ungdom kommer ganske godt ut i Europa. Vi skal ikke slå oss på brystet, men det er ingen grunn til å ta på seg den alvorlige minen, sier forsker Astrid Skretting ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

20 prosent av all europeisk ungdom har prøvd illegale rusmidler, i hovedsak hasj. Til sammenligning har 6 prosent av de norske ungdommene prøvd det.

Sigarettrøyking fenger ikke lenger ungdom verken i Norge eller resten av Europa. 29 prosent av alle europeiske ungdommer har røykt de siste 30 dagene. I Norge er andelen 19 prosent.

Ungdom i Norge drikker sjeldnere alkohol enn ungdom i mange andre europeiske land. Men norsk ungdom sier ikke nei takk når anledningen først byr seg.

— Vi kan jo ikke klandre norsk ungdom for at de gjør akkurat det samme som de voksne. Alkohol har jo en veldig stor plass i helgeaktivitetene i Norge, og alkoholforbruket går opp generelt, sier Skretting. (©NTB)