Det skriver NRK i et brev til Likestillings— og diskrimineringsombudet. Brevet er et svar til ombudet, som ba om en redegjørelse fra kanalen etter at programleder Siv Kristin Sællmann ble bedt om å slutte å bruke kors i TV,skriver avisen Dagen.

Avgjørelsen ble tatt av ledelsen etter reaksjoner fra noen seere, som mente programlederen ikke opptrådte nøytralt, melder Aftenbaldet.

Nøytralitet er viktig

Saken vakte stor oppsikt, og i brevet viser NRK til at praksisen med nøytral fremtoning har eksistert siden kanalen begynte med nyhetssendinger på 60-tallet.

Ingen av NRKs fagforeninger har hatt innsigelser til praksisen som hittil har vært ukontroversiell, ifølge svarbrevet. NRK viser også til lignende praksis hos TV 2 og Sveriges Televisjon.

«Brudd på menneskerettighetene»

Likestillings- og diskrimineringsombudet ba NRK gjøre rede for praksisen, for å se om den kan være diskriminerende.

NRK svarer at det tvert imot ville være et brudd på menneskerettighetene om kanalen skulle pålegges å åpne for religiøse symboler.

Kanalen mener praksisen, som også fikk støtte i Kringkastingsrådet, er legitim både etter norsk diskrimineringslov og den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

- Nøytralitet er viktigst

I likhet med tidligere uttalelser viser NRK til pressens frie og uavhengige rolle.

«Det er avgjørende at NRK ikke fremstår på en måte som gjør at seerne blir usikre på om uavhengighetskravet er ivaretatt», er begrunnelsen for at NRKs nyhetsprogramledere ikke får bruke religiøse, politiske eller ideologiske symboler.