AGDER: – Jeg er veldig overrasket over den store økningen, sier UP-sjef Øystein Krogstad til Fædrelandsvennen.

Så langt i år er det beslaglagt 927 førerkort i Agder og Rogaland, distriktet som Krogstad leder. 482 av førerkortene er beslaglagt i de to Agder-fylkene. Så høyt har tallet aldri vært før.

– Vi har hatt et fokus på fart den siste tiden. Men jeg hadde aldri forventet disse utslagene, sier Krogstad.

E 39 verst

Så langt i år har ti mennesker mistet livet i trafikken. Det tilsvarende tallet i fjor var 12.

Øystein Krogstad, sjef for Utrykningspolitiet i Agder og Rogaland, er sjokkert over hvor fort enkelte kjører på Agder-veiene. Foto: Jon Anders Skau

– Jeg er sikker på at førerkortbeslagene har forhindret flere dødsulykker, sier Krogstad.Fædrelandsvennen har i høst omtalt mange kontroller som har ført til flere førerkortbeslag i Vågsbygdtunnelen og Fardalsbakken.

– Disse to stedene utgjør bare en liten brøkdel av totalen. Men vi ser tydelig at E 39 er "verstingstrekket". Helt fra Kristiansand til Stavanger er det smal og kronglete vei. Her skjer det mange ulykker, og derfor er vi der, sier Krogstad.

Også avdelingsdirektør i Statens Vegvesen Johann Mjaaland ser at E 39 til Stavanger er spesielt farlig.

– Å kjøre for fort her er svært uansvarlig med det vegnettet vi har på denne strekningen. Våre veier er ikke laget for hastighetene disse førerne blir tatt i, sier Mjaaland.

Fart årsak

UP-sjefen forteller at 90 prosent av førerkortene som blir beslaglagt skyldes høy fart.

– Noen mister lappen etter uvettig kjøring. Andre blir tatt for ruspåvirket kjøring, og vi kunne nok tatt veldig mange flere på det området. Men de aller, aller fleste mister lappen fordi de kjører for fort, sier arendalitten.

Distriktsleder i Trygg Trafikk Ole Rath er klar i sin tale om hva fart gjør på norske veier.

– Det er fart som dreper. At folk ulike steder vil ha høyere fartsgrenser er absurd. Jeg vil i hvert fall ikke at noen skal kjøre så fort forbi meg at mitt eller andres liv blir satt i fare, sier Rath.

Sjokkert

Øystein Krogstad håper europaveien blir utbedret. Men fram til det eventuelt skjer, vil utrykningspolitiet prioritere å luke ut verstingene på strekningen.

– Bedre vei med midtdeler fra Kristiansand til Stavanger vil redde liv. Men folk må kjøre etter forholdene, sier Krogstad.

Mjaaland i Statens Vegvesen er enig i at midtdelere vil redde liv og har store planer for E 39 strekningen mellom Kristiansand og Stavanger.

– Vi planlegger for fullt å få flere midtdelere på E 39, først mellom Kristiansand og Søgne, og deretter alle andre steder hvor veien forbedres, sier Mjaaland.

UP-sjefen forteller at det virker som folk synes det er helt greit å kjøre både 20, 30i og 40 kilometer i timen over fartsgrensen.

– Det dør mellom 150 og 200 mennesker i trafikken hvert år. Jeg er sjokkert over at folk kjører så fort. Vi tar ofte folk som kjører det dobbelte av tiltatt fartsgrense, sier Krogstad.