OSLO: Det kom frem under aktoratets prosedyre torsdag ettermiddag. Aktoratet grunnga sin konklusjon med at tvilen skal komme tiltalte til gode.

— Vi er ikke overbevist om at Breivik er utilregnelig, men vi er i tvil. Vår påstand blir dermed at Breivik skal overføres til tvungent psykisk helsevern, sa Svein Holden ifølge Aftenposten.

I sin prosedyre la Holden stor vekt på at tvilen skal komme tiltalte til gode:

— Etter vår mening er det verre at en psykotisk dømmes til forvaring, enn at en ikke-psykotisk dømmes til tvungent psykisk helsevern, sa Holden under sin prosedyre.

Subsidiær påstand

Påtalemyndigheten legger likevel ned en subsidiær påstand, i tilfelle dommerne kommer til at han var tilregnelig, om at Behring Breivik dømmes til 21 års forvaring, med en minstetid på ti år.

Allerede tidlig i prosedyren signaliserte den andre aktoren, statsadvokat Inge Bejer Engh, at domstolen ikke bør ta hensyn til den almenne rettsfølelsen når det gjelder spørsmålet om tilregnelighet.

Det ene teamet av rettspsykiatere har slått fast at Behring Breivik var psykotisk 22. juli og dermed utilregnelig, mens det andre teamet er kommet til motsatt konklusjon.

— Jeg nevner først at etter norsk rettspraksis vil en konklusjon om sinnsykdom basere seg på de sakkyndiges konklusjon, sa Holden.

— Vi ser det som helt utenkelig at Breivik skal fylle diagnosekritieriene i psykiatrien, men falle utenfor straffelovens anvendelse i §44 om psykose, fortsatte han.

Så mye tvil

Påtalemyndigheten mener at det dermed er så mye tvil om tiltaltes tilstand, at han ikke kan straffes, men kjennes utilregnelig og skal overføres til helsevesenet. Det er dette som tiltalte flere ganger i retten har kalt «galehuset».

Holden slo også fast at domstolen ikke kan ta hensyn til at tiltalte selv ønsker å bli dømt som tilregnelig.

— Dette er et blindspor, sa Holden om debatten om dette.

- Utfordrer systemet

Aktoratet var klare på at saken har satt det norske rettssystemet på prøve.

— Fredag 22. juli er et nasjonalt traume. Midt i dette traumet skal en gjerningsmann stilles til ansvar for sine gjerninger i tråd med prinsippene i vårt system. En sak som dette utfordrer systemet, sa Inge Bejer Engh under prosedyren i Oslo tingrett.

Påtalemyndigheten sa i sin prosedyre at de mener Anders Behring Breivik begynte med planleggingen av terrorhandlingene etter 2009, da han hadde flyttet hjem til moren sin, og brukte to år på å spille dataspill på heltid.

- Ubegripelig

Bejer Engh trakk frem viktigheten av at man ikke glemmer hva saken egentlig handler om, nemlig de mange som ble drept både i Regjeringskvartalet og på Utøya.

— Det mest ubegripelige er tiltaltes egne beskrivelser av handlingene. Han er helt upåvirket av det han selv beskriver, sa Bejer Engh.

- Når tiltalte sitter og forklarer seg om dette, er det nesten så vi ikke kan tro at dette er virkelig, sa hun.

Da riksadvokaten beordret tiltale mot Breivik i vinter, ble det varslet at man ville legge ned påstand om at Breivik erklæres utilregnelig og blir dømt til tvungent psykisk helsevern. Men det ble tatt forbehold om at dette kan endres til en påstand om straff eller forvaring.

Stor spenning

Det har vært knyttet stor spenning til om ti uker i retten har klart å rokke ved aktoratets syn på tilfellet Breivik. Riktignok mer enn antydet aktor Svein Holden selv da han møtte pressen onsdag, at aktoratet vil stå på at Anders Behring Breivik er for syk for fengselsstraff.

Under aktoratets prosedyre sa aktor Inga Bejer Engh innledningsvis at spørsmålet om tiltaltes psyke hadde fått for mye plass.

- Denne saken dreier seg om de 77 menneskene som døde den dagen, og det store antallet som ble skadet. I ønsket om å få et klart svar på tiltaltes alvorlige syke, har disse blitt skjøvet litt tilbake, og der skal de ikke være, sa Bejer Engh.