— Det er et grunnleggende prinsipp at statsråden selv avgjør sin habilitet i konkrete saker. Den beslutningen tok Støre i 2008, og den står han på fremdeles. Jeg har ikke grunnlag for å si at Støre håndterte dette feilaktig, sier Stoltenberg.

Saken om bevilgning av UD-midler til et nordområdeprosjekt tok en ny dreining tirsdag, da kontrollkomiteen på Stortinget vedtok å åpne sak. Dette innebærer blant annet at både Støre og hans barndomsvenn Felix Tschudi, som var en nøkkelperson i prosjektet, må forklare seg under en høring.

Habilitetsproblematikken ble ikke tatt opp under den muntlige spørretimen, der Stoltenberg alene svarte på regjeringens vegne, hovedsakelig om sosialpolitikk og hjelp til de svake i samfunnet. Men Tschudi-saken dominerte det pressetreffet som statsministeren holdt i statsrådssalen umiddelbart etterpå.

— Det ville være svært uvanlig å be lovavdelingen i Justisdepartementet gjøre en habilitetsvurdering av Støre fire år i etterkant. Han står fast på sitt standpunkt om at en slik vurdering var unødvendig. Nå er det opp til Stortingets kontrollkomite å følge opp det den synes er uklart og eventuelt kritikkverdig. Statsministerens kontor er ikke noe tilsynsorgan, sier statsministeren. (©NTB)