Johannesburg — Det er fantastisk å vite at vi fortsatt har det norske folks støtte, sa Morgan Tsvangirai etter samtaler med Stoltenberg i går ettermiddag: - Norge hjalp oss i sin tid i kampen mot apartheid og undertrykkelse. Den sterke støtten også i den nåværende krisen for mitt land er svært viktig. Pengehjelp.

Tsvangirai ba om at Norge blir med i en internasjonal kampanje for å sikre at demokratiet vinner i Zimbabwe. Han ba om at Norge bruker sin innflytelse i regionen for å legge maksimalt press på at Mugabe må respektere valgresultatet og han ba om humanitær hjelp. Jens Stoltenberg svarte ja på alle spørsmålene og kunne også fortelle at de nordiske landene i går ble enige om å lansere en økonomisk hjelpepakke så snart den politiske krisen er over. Sliten.

Tsvangirai gjentok at de siste dagers fremstøt fra Mugabe-regimet om en nytelling av valgresultatet er ulovlig: - Det skulle ifølge grunnloven vært gjort innen 48 timer, men ble ikke gjort. Det Mugabe gjør nå, er ukonstitusjonelt. Det var vi som vant valget, folket har bestemt at de vil ha en regjering utgått av MDC, sa en tydelig sliten, men kampvillig opposisjonsleder På spørsmål om hva han mener om at et skip fullastet med våpen ble holdt tilbake i Durban havn i Sør-Afrika på vei til Mugabes regime svarte han tørt: - Vårt folk trenger ikke våpen, men mat. Dersom planen er å bruke militærmakt mot folket, vil det være grusomt. Jeg håper virkelig Sør-Afrika stanser denne transporten. Tekst: Ole Mathismoenole. mathismoen@aftenposten.no