Oslo Det var en kampklar LO-leder Roar Flåthen som i går overleverte LOs krav for vårens lønnsoppgjør til NHO-leder Finn Bergesen jr. Avtalefestet pensjon (AFP) på dagens nivå er LOs hovedkrav for årets lønnsoppgjør, men også lønn står sentralt i oppgjøret. LO-lederen gjør det klart at LO ikke er villig til å ofre en del av lønnsøkningen til fordel for en god AFP:— Vi har ikke tenkt å ofre noe som helst. Å ofre betyr å gi noe uten å få noe tilbake, det har vi ikke tenkt å gjøre, sier Flåthen. LO-lederen understreker at AFP-ordningen allerede er fullfinansiert. Dermed er det ingenting som tilsier at AFP skal ta noe av den økonomiske rammen for lønnsoppgjøret, påpeker han. Regjeringen.

Både LO-lederen og NHOs leder er overbevist om at regjeringen må inn i lønnsforhandlingene på et eller annet tidspunkt dersom det skal bli noen løsning på AFP-striden. - Forhandlingene vil vise når det blir aktuelt å trekke inn regjeringen, sier NHO-lederen. Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) har sagt at det etter hans oppfatning er 10.000 kroner i pensjon for 62-åringene som hindrer regjeringen og LO i å komme til enighet om en ny AFP-ordning. Spørsmålet om AFP står sentralt fordi Stortinget har vedtatt en pensjonsreform som griper rett inn i LO og NHOs tariffavtale som omfatter AFP-ordningen. En ny AFP som skal gjelde fra 2010, må derfor tilpasses den nye pensjonsreformen, noe som har vist seg å være en krevende prosess. Levealder.

LO-lederen legger ikke skjul på at regjeringens raske innføring av den såkalte levealdersjusteringen i den nye folketrygden kompliserer årets lønnsforhandlinger betraktelig.- LO har sagt ja til levealdersjustering, men at regjeringen vil innføre dette grepet i folketrygden så kraftig og allerede fra 2010, gjør lønnsforhandlingene atskillig vanskeligere enn de hadde trengt å være, sier Flåthen. Levealdersjustering innebærer at fremtidens pensjonist må jobbe rundt åtte måneder lenger for hvert år levealderen øker for å opprettholde nivået på pensjonen sin. Det er dette grepet som skal gjøre fremtidens folketrygd bærekraftig.LO krever at AFP-pensjonistene skal skjermes fra levealdersjusteringen, men det har regjeringen hittil sagt blankt nei til. Flåthen vil ikke bekrefte om LO under forhandlingene vil foreslå å utsette innføringen av levealdersjustering eller om det kan bli aktuelt for LO å gå for at AFP-pensjonistene bare blir skjermet fra levealdersjusteringen for en tidsbegrenset periode. NTB