Soldatene som overfor magasinet Alfa sier at «Å være i kamp er bedre enn å knulle» blir nå anklaget for å være unødig raske på avtrekkeren under trefninger i Afghanistan.

Soldatene skal i flere situasjoner ha valgt å skyte og drepe sivile med våpen i situasjoner der andre grupper ville ha latt være å åpne ild, får Aftenposten.no opplyst fra en kilde i Forsvaret i Afghanistan.

— I beste fall har de unødig drept bevæpnede sivile, sier en offiser som flere ganger har tjenestegjort i Afghanistan til Aftenposten.no.

Forsvaret har i hele vår, sommer og høst gransket påstandene om den angivelig usunne krigerkulturen.

— Jeg kan hverken avkrefte eller bekrefte det som går på det operative. Men disse ryktene har også nådd sjefen i Hæren og det er nok til å ta det på alvor, for å finne ut om det er hold i det, sier talsmann for Hæren, oberstløytnant Terje Hanssen.

Dyrket norrøn kultur

Offiserer i Forsvaret i Afghanistan peker overfor Aftenposten.no ut miljøet rundt Mekanisert infanterikompani 4 (Mek 4) i Telemark Bataljon som kilde til «ukulturen» som har spredd seg blant enkelte i Afghanistan. Dette fremkommer også i mandagens utgave av VG, der intervjuet med soldatene er gjengitt.

— Det er riktig at ukulturen konkret er knyttet til en del av Telemark Bataljon, sier Hanssen.

Kompaniet i Telemark Bataljon ble etablert i 2006. Da var de et ungt, uetablert miljø som ble sett på som uerfarne i forhold til mer rutinerte og profesjonelle soldater.

Ledelsen for dette kompaniet skal bevisst ha satset på bruk av norrøne slagord som «Til Valhall», en henvisning til dødsriket i norrøn mytologi der krigere drept i kamp kunne spise og drikke fra gudenes bord.

— Det samsvarer godt med hva jeg tidligere har sagt. Dette er først og fremst en lederutfordring og da er det to muligheter: At det har vært fravær av ledelse eller fordi en leder har bestemt seg for at man ønsker å gå i den retningen, sier Hanssen.

Han forklarer at Hæren nå vil granske hva som har skjedd.

— Vi kan ikke slå oss til ro med at dette er et problem i et enkeltmiljø.

- Ukultur som må tas

Det samme miljøet skal ha tatt i bruk dødningskallen, «The Punisher» som emblem på uniformene. Etter at Claes Joachim Olsson (25) ble drept i januar la man på teksten «Jokke – We will never forget».

En kilde i Forsvaret i Afghanistan er tydelig på at den norske kommandoen i det krigsherjede landet ikke kan lastes for den usunne krigskulturen som Forsvaret de siste månedene har forsøkt å røyke ut.

— Det er hjemmefronten som har ansvaret. Dette er soldater som trenes hjemme. Dette er en ukultur som må tas, sier kilden.

Harde kamper

Miljøet fikk sin ilddåp da den nye norske leiren i Meymaneh ble bygget i 2007. I 2008 var soldatene i harde kamper som en del av en såkalt ”Quick Reaction Force” i Mazaar-e Sharif.

Da de ble sendt til Afghanistan ved juletider 2009 havnet de umiddelbart i harde kamper. Nyttårsaften skal 20-30 Taliban-krigere ha blitt drept.

25. januar ble Claes Joahcim «Jokke» Olsson drept av en veibombe i Ghowrmach, et sted der opprørerne står svært sterkt.

I sommer var gruppen igjen involvert da soldatene fikk sin «hevn» og drepte veibombemakeren fra Taliban som man har antatt produserte veibomben som drepte Olsson.

Splittet

Aftenposten får beskrevet en splittelse mellom Afghanistan-soldatene.

Unge soldater i aldersgruppen 20-35 år fra Telemark Bataljon skal ha holdninger som skiller seg radikalt fra soldater med bakgrunn fra Kystjegerkommandoen, Marinejegerkommandoen og andre avdelinger i Forsvaret.

— Har du noensinne sett spesialsoldater uttale seg slik?, spør en kilde i Forsvaret.

Etter det Aftenposten kjenner til har kulturen ikke spredd seg til andre soldatmiljøer fra Kystjegerkommandoen (KJ), Marinejegerkommandoen (MJK) eller Heimevernet som også tjenestegjør i Afghanistan.

— Jeg har ikke inntrykk av at det er et generelt problem. Men det som har kommet frem er selvsagt beklagelig, sier pressekontakt Kjetil Eide ved Forsvarets Operative Hovedkvarter.