Mange pårørende gruet seg til denne runden i Gjenopptakelseskommisjonen. Belastningen ved igjen å bli minnet om de ubeskrivelige handlingene for ti år siden, har uten tvil vært stor. Likevel har denne siste runden vært nødvendig som nettopp det; en siste runde.

ye bevis eller omstendigheter, at avgjørelsen eller saksbehandlingen i rettsapparatet har vært i strid med folkeretten, eller at noen med en sentral rolle i saken har gjort seg skyldig i en straffbar handling som kan ha hatt innvirkning på dommen.

Kommisjonen har vurdert de nye forholdene som er påberopt etter dommen i 2002, men konkluderer med at det ikke foreligger nye bevis eller omstendigheter som vil kunne føre til frifinnelse. Kommisjonen konkluderer med at nye DNA-analyser ikke bidrar til å svekke bevisene mot Viggo Kristiansen. Avgjørelsen er enstemmig.

Det synes imidlertid å gjøre lite inntrykk på advokat Sigurd Klomsæt. Han forsetter i kjent stil, med en ordbruk og mangel på ydmykhet som fører til stadig mindre troverdighet blant folk flest. Klomsæt sier i en kommentar til avgjørelsen at «det offentliges strategi med å ødelegge bevisene har lyktes». Etter vår oppfatning viser slike utsagn sannheten i det gamle ordtaket om at når argumentene svekkes bør stemmen heves.

Etter en lang prosess