– Dette er ingen bevegelse som ikke lyttes til. Tvert imot tror jeg at skolestreiken har ført til at flere tar klima på alvor, sa Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) da han åpnet «klimatoppmøtet» på Elvebakken videregående skole i Oslo tirsdag ettermiddag.

Toppmøtet ble initiert av Regjeringen i kjølvannet av skolestreiken som var inspirert av den svenske aktivisten og skoleeleven Greta Thunberg.

Også utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H), stortingspolitikerne Terje Halleland (Frp) og Stefan Heggelund (H) var til stede for å få innspill fra om lag 70 klimaengasjerte barn og unge.

Speeddating

I løpet av mai og juni skal det arrangeres lignende møter mellom politikere og unge i Tromsø, Trondheim og Kristiansand.

I Oslo ble elever og politikere fordelt ut over åtte bord. På dagsorden sto grønn omstilling, fremtidens yrkesliv, klimatiltak i nærmiljøet, lavutslippssamfunnet, demokratiets rolle og utdanning.

– Hva er skolens oppgave? spurte kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) elevene på sitt bord.

De ønsket seg blant annet flere konkrete miljøtiltak som plastresirkulering i skolen, samt ekskursjoner slik at de selv kan se hvordan ting endrer seg.

Etter femten minutter skiftet elevene bord, mens politikerne ble sittende.

De to Miljøagentene Ulrik Hellum (10) og Peter Telle-Hansen (12) møtte blant annet klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen til samtale.

– Vi krever en handling for å kunne stoppe klimaendringene. Egentlig syns jeg klimaendringene kan være enkelt å stanse. Det er økonomien som er problemet, sier Ulrik Hellum fra Rød barneskole på Kråkerøy i Fredrikstad.

– Vi må fokusere på de positive virkningene, og ikke at vi blir fattigere fordi vi ikke kan selge oljen. Vi er gode på laks, og det kan vi promotere, foreslår Peter Telle-Hansen fra Billingstad skole i Asker.

Mener de unge har sagt ifra

Politikerne noterte flittig under samtalene. Oppfølgingsspørsmål ble stilt, og ansiktsuttrykkene vekslet mellom smil og alvorlige miner.

– Vi må kanskje ikke reise like mye. For å få til dette tror jeg at det er nødvendig med noen systematiske endringer slik at lavutslippssamfunnet handler om mer enn å ikke bruke plastgafler, sa Jens Flakstad Vold (16) fra Kristelig Gymnasium.

Han var en av de over 40.000 som deltok på klimastreiken 22. mars – og tror mange unge valgte å si ifra da.

– Jeg syns dette toppmøtet viser at politikerne lytter. Det er viktig at de tar ansvar, selv om tiltakene ikke alltid er like populære, sier Vold.

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) var fornøyd med toppmøtet, og gleder seg over de unges engasjement.

– Det har vært gode innspill, men det er også mange som har utfordret oss. De har vært veldig direkte, og det virker som om de er klare for å ta veldig store valg, sier Ulstein.

Alle monner drar

Flere av samtalene dreide seg om hva de enkelte kan gjøre. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen sa til de fremmøtte at det nytter når hver enkelt velger å gå, sykle, resirkulere og unngår å kaste mat.

Men det er de store strukturelle endringene som haster.

– Vi må kutte ut alt fossilt brennstoff så fort som mulig, sa Elvestuen til de fremmøtte.

– Fram til 2050 må verden ha så lave utslipp at det er mindre enn det som tas opp i naturen. Det er egentlig snakk om fryktelig kort tid.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner avsluttet toppmøtet med en lovnad om at innspillene skal tas på største alvor.