KRISTIANSAND: «En bit av Norge», har premiere på TV2 tirsdag. I programmet følger man den kjente matskribenten Andreas Viestad på en kulinarisk reise gjennom Norge. I tirsdagens utgave står makrellfiske i skjærgården utenfor Kristiansand på menyen og matskribenten lover sørlendingene gode tips om hvilke råvarer vi har tilgjengelige like utenfor stuedøra.

Makrellen ville ikke bite

At det er makrell som står på menyen når tv-teamet besøker Sørlandet er vel ikke noen stor overraskelse. Men den eksperimentelle kokken viser nye og ukjente måter å tilberede den sørlandske sommerfavoritten. I tillegg både steker og røker han den på mer tradisjonelt vis.

— Det var fantastisk å komme til Kristiansand midt på sommeren! Det er mye røft klima rundt om i Norge, og jeg kan skrive under på at det ikke er like behagelig å dra på seifiske i full storm i Bodø som det er å dra på makrellfiske i den sørlandske skjærgården, sier Andreas Viestad.

Selv om det tok en stund før makrellen ville bite på matskribentens snøre, fikk teamet til slutt hanket inn det de trengte til å tilberede både stekt og røkt makrell, makrell-sushi og stekt brisling.

Spiskammer på Odderøya

— Vi laget en del retter på fiskebrygga i Kristiansand, og så tok vi turen ut til Odderøya og laget flere retter der. På Odderøya oppdaget jeg at det finnes utrolig store mengder strandløker som vokser. Og det er akkurat dette som er så fantastisk med å lage mat ute. Det er viktig å minne folk på at det finnes uendelige mengder fantastiske råvarer som man ikke trenger å gå i butikken og kjøpe, forteller Viestad.

«En bit av Norge» er den norske versjonen av det internasjonale suksessprogrammet «New Scandinavian Cooking».