HOLE: AUF åpnet i dag Utøya for pressen for første gang etter at terroren rammet 22. juli, og 69 personer, de fleste av dem unge AUF-medlemmer, ble drept. Rundt 170 pressefolk fra hele verden besøkte øya mandag, skriver Aftenposten.no.

— Jeg vil takke pressen for at dere har respektert ønsket vårt om ikke dra ut hit før nå. Det har vært viktig for pårørende og etterlatte, sa Pedersen da han åpnet pressekonferansen.

— Det har ikke gått lang tid for overlevende og pårørende, og det har ikke gått lang tid for oss som organisasjon. Det har bare gått 73 dager, minnet Pedersen pressen om.

De pårørende, etterlatte og de overlevende har fått anledning til å komme tilbake til øya før pressen i dag slapp til.

(Les mer under bildet)

— Betyr veldig mye for mange

— Denne øya betyr veldig mye for veldig mange. Gjennom mange tiår har veldig mange besøkt øya for å diskutere hvordan man skal skape et trygt samfunn for alle. Her har det vært vært diskusjoner om miljø, utenrikspolitikk og utdanningspolitikk, for å nevne noe, fortsatte Pedersen.

— I bakken her oppe har viktige politiske debatter blitt ført, og det er trolig ikke noen overdrivelse å si at det ikke er noen annen øy i Norge som har formet det politiske Norge mer enn Utøya.

— Utøya er symbolet på alt det vi setter pris på i AUF. Engasjementet, fellesskapet, samholdet. Ingen skal få ta denne øya fra oss. AUF skal tilbake på Utøya. Samtidig må vi finne en balanse mellom å minnes det som skjedde, og å gjenreise øya og ha fokus på det som skal skje fremover.

Ikke alle vil tilbake

Samtidig understreket Pedersen at det ikke er alle som vil tilbake på Utøya, og at det skal respekteres.

— Denne dagen vil nok oppleves som en belastning for mange, og nok en påminnelse om det grusomme som har skjedd.

AUF-lederen takket også alle som har bidratt på ulike vis etter terrorhandlingene, både kvelden 22. juli, og i tiden etterpå.

— Jeg vil rette en ekstra stor takk til båtfolket i Tyrifjorden som satte sine egne liv i fare for år redde AUF-ere på svøm bort fra øya. Deres innsats var ubeskrivelig viktig, sa Pedersen.

- Gode minner skal skapes

— Utøya skal igjen bli et sted hvor gode minner skapes, sa styreleder i Utøya AS og tildigere AUF-leder Martin Henriksen.

Han takket for alle store og små bidrag i etterkant av terrorangrepet, og opplyste at de har fått eller fått tilsagn om til sammen 32 millioner kroner til gjenoppbyggingen av Utøya og å hedre terrorofrene.

Henriksen understreket at ingen av disse midlene skal benyttes til partipolitisk arbeid eller drift av AUF, og at de i arbeidet med å gjenoppbygge Utøya vil ha tett dialog med den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

— Som dere ser, er de fysiske skadene etter 22. juli i seg selv ikke omfattende, de kan repareres. Det som er mer krevende, er å håndere er de følelsesmessige skadene og de hensyn som må tas i forbindelse med dette. Sporene etter 22. juli er få på Utøya, men er mange i folks sjeler og hjerter, sa Henriksen.

— Derfor er det et mål at Utøya skal være et sted hvor ungdom skal samles og trives. Da må øya få et løft. Øya skal bli finere og bedre enn før, sånn skal vi ta Utøya tilbake. Det vil være en lang prosess, og mange hensyn å ta, fortsatte han.

(Les mer under bildet)

River hele eller deler av kafébygget

Det er nå klart at hele eller deler av kafébygget vil bli revet, fordi det vil bli vanskelig å bruke det igjen etter det som skjedde i bygget 22. juli. Det skal også reises et minnesmerke for ofrene 22. juli, opplyste Henriksen mandag.

Andre ting som vurderes , en generell opprustning av bygg, og tiltak som flytebrygge på badeplasser, gjøre turstiene lysere og mer tilgjengelig, fjerne skog og kratt og sette opp nye gjerder.

Men standarden vil fortsatt være nøktern, påpekte Henriksen.

— Utøya er først og fremst en øy for ungdom, slik skal det være i framtiden også. De fleste vil fortsatt bo i telt. Men vi skal beholde Utøyas sjarm, sa han.

Ingen synlige tegn til terroren

Noen skyer henger langs fjellsidene i Tyrifjorden mandag, men ellers er det fint høstvær og solglimt og lite som minner om terrorhandlingene som skjedde her 22. juli.

På noen av byggene er vinduene spikret igjen, men eller er det ingen synlige tegn til det som skjedde på øya om ettermiddagen fredag 22. juli, forteller Aftenposten.nos reporter på øya mandag.

Den første puljen med pressefolk gikk i land på Utøya like etter klokken 10.30 mandag. Da la MS Torbjørn til kai, samme sted som drapsmannen ankom 22. juli.