OSLO: Torsdag møtte Politiadvokat Christian Hatlo pressen for å gi oppdatert status i etterforskningen av terrorangrepene.

Blant annet opplyste Hatlo at politiet ikke ønsker å begjære full isolasjon for Anders Behring Brevik når videre isolasjon etter planen skulle avgjøres mandag 17. oktober.

— Vi har ikke avdekket medhjelpere i den 12 uker lange perioden siktede har sittet under full isolasjon, og han har fortsatt brev - og besøksforbud, samt medieforbud. Vedtaket Ila har gjort omfatter svært høy sikkerhetsnivå, og vi er derfor komfortable med restriksjonene siktede har, sa Hatlo på pressekonferansen.

Hadde kompetanse

Politiet har så langt gjennomført 14 avhør av siktede, det siste avhøret ble gjennomført onsdag og handlet om barndommen hans. De har snakket med ham i nærmere 100 timer.

Under avhørene har politiet brukt mye tid på å vurdere om Breivik har klart å lage bomben selv.

— I det siste har avhørene dreid seg mye om bombetilvirkningen. Her har blant annet en bombeekspert og en kjemiker bidratt og vurdert om siktede hadde kunnskap og kapasitet til å lage bomben. Så langt har vi konkludert med at han hadde den kompetansen, sier Hatlo.På bakgrunn av disse avhørene har politiet avgjort at de ikke ønsker å foreta en befaring på Valstad gård i Åsta, hvor Breivik har forklart at han tilvirket bomben.

De ønsket i utgangspunktet å foreta en lignende befaring som de hadde på Utøya for å trigge hukommelsespunkter hos siktede. Politiet sa etter Utøya-befaringen at det var svært nyttig, og at de fikk mange nye opplysninger.

— Det er et enormt apparat som skal settes inn på en slik befaring, og vi må ha en noen tanker om at vi får noe igjen for det. Han var på Åsta gård over lang tid, i motsetning til Utøya. Han har forklart veldig detaljert om all planlegging; om alt han kjøpte, hvordan han lagde bomben. Etter å ha sydd sammen alt vi har hørt, hørt med bombeteknikere og kjemikere, er vi rimelig sikre på at det han sier, stemmer, sier Hatlo til Aftenposten.no.

77 mennesker ble drept i angrepene; åtte i regjeringskvartalet, og 69 på Utøya. 32 personer ble behandlet på Ullevål sykehus etter angrepene, mange av dem ble alvorlig skadet.

Av disse ble 11 skadet i bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet, og 21 under skytingen på Utøya.

I tillegg ble mange behandlet ved Legevakten og Bærum sykehus. Ifølge NRK ble til sammen 151 personer skadet.

Fokus på medhjelpere

Politiet har hatt og vil forsette med å ha fokus på eventuelle medhjelpere og flere gjerningsmenn i sin etterforskning.

Brevik har i tillegg referert til to andre celler, men nekter å si noe om sine kontakter og cellene i avhør.Politiet blir nå mer og mer sikre på at han var alene om anslagene, og at de to cellene ikke finnes.

— Vi har ikke avdekket noen medhjelpere eller celler, og er sikrere enn før om at han var alene. Men vi kan ikke konkludere med det, sier Hatlo.

Utenlandske avhør

Avhør av fornærmede, vitner, venner og familie av siktede og fornærmede utgjør en svært stor del av politiets arbeid.

Så langt er 467 personer avhørt om Utøya. 26 av disse er dommeravhør med barn under 16 år. Arbeidet er snart ferdigstilt, opplyser Hatlo.

319 personer er avhørt i forbindelse med terrorangrepet i Regjeringskvartalet. Rundt 100 avhør gjenstår.

I tillegg er ytterligere 510 personer avhørt; dette gjelder blant annet åstedsvitner, venner og familie.

Det er også sendt ut 35 rettsanmodninger om avhør til myndighetene i 20 ulike land. Politiet har så langt mottatt 20 avhør, ifølge Hatlo.

— Disse avhørene knyttes blant annet til siktedes reisevirksomhet og kjøp av diverse ting, sier Hatlo.