Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) holdt pressekonferanse om Skah-saken mandag ettermiddag, etter enorm oppmerksomhet i mediene. De to statsrådene fastholdt at norske myndigheter ikke var orientert om at norske soldater deltok i aksjonen. De sa også at myndighetene ikke hadde noen rolle i bortføringen.Ifølge Støre hadde Utenriksdepartementet tvert imot advart mot å ta barna ut av landet, fordi risikoen var for stor.

— Jeg hadde kontakt med marokkanske myndigheter en rekke ganger for å få til en rettslig løsning, men så for meg at dette kunne ta lang tid, sier Støre.

Mens samtalene pågikk, rømte barna til ambassaden fra sin far, OL-mester Khalid Skah. Støre fant det da riktig å åpne dørene fordi han mente de var i en farlig situasjon. Da moren, Anne Cecilie Hopstock, senere tok kontakt for å få ut barna, mente Støre det var riktig å la dem gå.

— De kom frivillig, og de dro frivillig. At ambassaden kjørte dem 10 minutter på grunn av sikkerhetssituasjonen, finner jeg helt rimelig, sier utenriksministeren. (©NTB)