På sikt skal det imidlertid være al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahri, også han fra Egypt, som vil overta ledelsen av organisasjonen. Behovet for en midlertidig leder har oppstått fordi det tar tid å sørge for at al-Qaidas mange undergrupper sverger lojalitet til al-Zawahri.Det hevder Noman Benotman, som i dag jobber som analytiker for den britiske tankesmien Quilliam Foundation. Han har en fortid som ytterliggående islamist og geriljaleder, men tok avstand fra terrorisme i 2001. Opplysningene om at Saif al-Adel har rykket opp i al-Qaida-hierarkiet, kommer fra Benotmans egne kilder i forskjellige ekstreme islamistiske miljøer. Påstanden bekreftes av den pakistanske avisa The News, som henviser til opplysninger fra ikke navngitte kilder.

Saif al-Adel har lenge vært regnet som en av al-Qaidas øverste militære ledere. Han har angivelig bakgrunn som spesialsoldat i det egyptiske forsvaret, og allerede før Osama bin Laden ble drept, skal han ha fungert som en slags stabssjef i al-Qaida.

— Rollen han har fått nå, er ikke som overordnet leder. Men han har det operasjonelle og militære ansvaret, sier Benotman. (©NTB)