På ett år økte måltallet på personer som skal sendes ut av landet fra 1.200 til 1.900, men en rekke kriser og konflikter i aktuelle land gjorde det vanskelig for Politiets utlendingsenhet (PU) å få uttransportert mange nok, noe PU ga Justisdepartementet beskjed om.

På et møte i Justisdepartementet 19. august i fjor ga Anundsen flere av landets mest sentrale polititopper klar beskjed om at måltallene skulle nås. Ifølge dokumenter Bergens Tidende har fått tilgang til fikk PU fire dager på seg til å komme opp med en plan.

Ifølge avisen ble PU bedt om å legge vekk alt arbeid «som ikke direkte støtter kortsiktig opp under retur av personer uten lovlig opphold. Dette innebærer at kurs, reiser, seminarer, utviklingsarbeid og lignende som ikke er strengt nødvendig» må vurderes opp «mot at returarbeidet — særlig i kategorien asyl - har prioritet».

Lørdag 23. august sendte PU den ferdige handlingsplanen over til Politidirektoratet, og her var statsrådens ordre fanget opp:

«Vi tar tilbakemeldingen vi fikk ifra justis- og beredskapsministeren med største alvor, og jobber nå aktivt med å iverksette og identifisere tiltak ...», står det. (©NTB)