Titalls tusen protesterte mot Pegida i Tyskland

Berlin (NTB-DPA-AFP): Titalls tusen mennesker demonstrerte i tyske storbyer mandag mot den antiislamske bevegelsen Pegida, samme dag som statsminister Angela Merkel slo fast at islam hører til i Tyskland.

Demonstrantene i flere byer benyttet også marsjene til å minnes ofrene for terrorangrepene i Paris. Bare i østtyske Leipzig protesterte 30.000 mot innvandringsmotstanderne, mens 20.000 deltok under parolen «München er fargerik» i den bayerske storbyen.

— Vi står opp imot enhver form for rasisme, antisemittisme og høyreorientert vold, sa Münchens borgermester Dieter Reiter i forkant av marsjen.

Demonstrasjonene i Tyskland mandag var en reaksjon på protestbevegelsen Pegida (Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten), som ble grunnlagt i delstatshovedstaden Dresden i Sachsen i fjor høst.

Siden har Pegida arrangert ukentlige mandagsdemonstrasjoner der deltakerne har veivet med tyske flagg under innvandringsfiendtlige paroler. Sist mandag samlet Pegida 18.000 til protest i Dresden mot det de mener er en islamisering av det tyske samfunnet. Oppslutningen var ventet å styrkes ytterligere etter terroren i Paris.

Forrige lørdag tok nesten dobbelt så mange tyskere til motmæle i den østtyske byen i en mektig protest både mot den antiislamske bevegelsen og mot terroristene i Paris. Mandag hadde gruppen invitert til sørgemarsj for ofrene for Paris-terroren i forbindelse med den tolvte Pegida-demonstrasjonen i Dresden. Nyhetsbyrået DPA melder om et oppmøte på «flere tusen». (©NTB)