— TBE-viruset kan være farlig. I de fleste tilfeller blir man ikke alvorlig syk, men noen ganger kan det spre seg til hjernen og da kan det oppstå en hjernebetennelse, sier Randi Eikeland.

Eikeland er sjefpå Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer ved Sørlandet sykehus. Hun forteller at flåttsesongen er i full gang.

Folkehelseinstituttet har i år anbefalt alle som beveger seg i skog og mark, å vaksinere seg mot det flåttbårne viruset TBE (tick-borne encephalitis), også kjent som skogflåttencefalitt. Viruset overføres fra en infisert flått til mennesker ved flåttbitt.

Personer som blir smittet av TBE-viruset kan få influensalignende symptomer, som feber, hodepine og kvalme. Størsteparten av de som rammes blir friske igjen, men hos enkelte kan viruset spre seg til hjernen.

Ingen kur

Per i dag finnes det ingen kur mot viruset, og har man først blitt smittet, tilbys det kun medisiner og behandling som kan lindre plagene.

En flått kan være bærer av sykdommen TBE. Foto: Tore André Baardsen

— Vi anslår at det forekommer omtrent fire tilfeller av TBE på Sørlandet i løpet av ett år, sier Eikeland.I Agder-fylkene er risikoen stor for å bli bitt av flått. Eikeland sier Sørlandet har ekstremt mye flått, og det gjør at sørlendinger kan være mer utsatt for flåttbitt enn andre beboere i andre deler av landet.

I 1997 startet Folkehelseinstituttet å registrere tilfeller av TBE. Siden da har det blitt registrert 90 tilfeller av sykdommen på Sørlandet. Eikeland mener dette tallet er lavt, men legger til at det er viktig å være klar over sykdommen.

- Får du TBE finnes det ingen kur. Det har vi mot borrelia. Vaksinen beskytter mot TBE, og ikke mot selve flåtten. Derfor bør folk som får mye flåttbitt og ferdes i kystkommuner på Sørlandet vaksinere seg, sier hun.

Flåttbåren

Vaksinen kan fås ved henvendelse til fastlege. Det er Pfizer AS som produserer TBE-vaksinen som brukes i Norge. Grethe Foss, medisinsk fagsjef for vaksiner i Pfizer, sier vaksinen er godt utviklet til å drepe viruset.— Immunsystemet reagerer på stoffet som blir sprøytet inn i kroppen. Hvis en flått skulle bite og overfører viruset, er kroppen lært opp til å kjenne igjen viruset med én gang. Det hindrer viruset i å spre seg til hjernen og forhindrer en infeksjon, sier Foss.

Foss sier sykdommen er flåttbåren, og at til og med spyttet fra flåtten kan overføre smitte. Derfor trenger ikke flåtten bite lenge før smitten overføres. Hun opplyser at dersom en person først har blitt smittet, vil det ikke hjelpe å vaksinere seg etterpå.

- Da er det for sent. Heldigvis er det bare en tredjedel som får hjernebetennelse. Svært få blir alvorlig syke, sier Foss.

Hun legger til at risikoen er skadene etter en betennelse i hjernen.

— Det kan forekomme senskader etter en betennelse. Man kan bli ordentlig syk av TBE, og i verste fall er viruset dødelig, sier hun.