Statsminister Erna Solberg ber alle landets kommuner å vurdere bosette flere flyktninger og opprette egne asylmottak. Kristiansand vil øke bosettingen fra 230 i året, og oppretter nå en ny lederstilling for å lede flyktningarbeidet.

— Det er forventninger om at vi skal ta imot flere, og det gjør vi oss nå klare for, sier Elisabeth Engemyr. Hun går midlertidig fra stillingen som leder av Nav i Kristiansand til å bli koordinator for alt asyl- og flyktningarbeid i Kristiansand kommune.

Oppfordring fra statsministeren

Statsminister Erna Solberg sendte tirsdag brev til alle kommuner i Norge.

— Vi vil be kommunene om å vurdere mulighetene for selv å ta ansvar for å opprette asylmottaksplasser. Vi ser klare fordeler ved at kommunene, som uansett har ansvar for viktige velferdstjenester også til asylsøkere, kan være driftsoperatører, skriver statsminister Erna Solberg (H) i et brev til alle landets kommuner.

Det er forventninger om at vi skal ta imot flere, og det gjør vi oss nå klare for

I sin oppfordring peker hun på at om lag 350 nye personer hver dag trenger et sted å bo. For å løse dette mener hun kommunene må ta ansvar på to felt; bosette flere flyktninger som har fått asyl og opprette mottak i egen regi.

— Kommunene bes nå om å bosette 18.000 flyktninger i 2016. Av disse er 3000 overføringsflyktninger og 4400 enslige mindreårige. Bosettingsbehovet i 2017 vil sannsynligvis bli klart høyere. Den enkelte kommune er bedt om å fatte vedtak om bosetting for neste år innen årets utgang, skriver Solberg.

Akuttmottak

Kristiansand kommune er en av få kommuner i Norge som faktisk driver eget asylmottak. Det har snart plass til 600 asylsøkere. I forrige uke sa formannskapet også at de vil opprette eget akuttmottak.

Samtidig melder kommunen på egen nettside at de nå tar sterkere grep om flyktningsituasjonen ved å gi en erfaren leder ansvar for å koordinere innsatsen. Nav-leder Elisabeth Engemyr blir satt inn i en nyopprettet stilling der hovedoppgaven blir å arbeide med flyktninger.

— Flyktningsituasjonen er i stadig utvikling, og den legger press på mange kommunale tjenester. Vi legger stor vekt på å håndtere denne utfordringen, sier helse- og sosialdirektør Wenche P. Dehli og rådmann Tor Sommerseth som er glade for at Engemyr tok utfordringen, opplyser Kristiansand kommune.

Integrering

Engemyr opplyser til Fædrelandsvennen at en av grunnene til at kommunen nå gjør dette er for å være forberedt på å ta imot flere. Hvor mange kan hun ikke svare på. Kommunen bosetter 230 flyktninger i år og har vedtatt å ta imot like mange neste år.

— Vi venter på en oppfordring fra Imdi, så blir det en politisk sak etter det, sier hun. Engemyr sier at hennes viktigste oppgave blir å sørge for et godt integreringsarbeid.

Heidy Døsvik er konstituert som leder av Nav Kristiansand i ett år fra 1. desember. Hun er i dag prosjektleder i helse- og sosialdirektørens stab, og har tidligere blant annet vært nestleder i Nav Kristiansand.