— Det farlige med denne feigheten er at Stortingets presidentskap med all ønsket tydelighet nå viser både Kina og andre stormakter at press mot Norge er effektivt. For her er det nok av lettskremte politikere. Det kan vise seg å bli et farlig signal å sende resten av verden, skriver Harald Stanghelle i en kommentar i Aftenposten tirsdag.

Venstre-leder Trine Skei Grande har offentlig bedt regjeringen møte Dalai Lama når han besøker Norge 7. mai. SV-leder Audun Lysbakken ba før påske stortingspresident Olemic Thommesen om en begrunnelse for at stortingspresidenten ikke vil møte fredsprisvinneren fra 1989. Thommesen, som tidligere har vært leder av Tibetkomiteen på Stortinget, sa til NRK før påsken at det ut fra en helhetsvurdering ikke er i Norges interesse at han som stortingspresident og landets høyest rangerte politiker møter Dalai Lama nå. Under sine besøk i Norge i 2000 og 2005 fikk Dalai Lama møte Thommesens forgjengere Kirsti Kolle Grøndahl og Jørgen Kosmo.

Flere politikere kommer imidlertid til å møte fredsprisvinneren, men har fått nei til å gjøre det i Lagtingssalen, en sal Harald Stanghelle presiserer «står vidåpen for all verdens andre besøk - av høyst varierende viktighet og kvalitet». Han er også svært kritisk til at Dalai Lama ikke får bruke Stortingets hoveddør under besøket, men at han isteden «gjemmes bort så godt som mulig» ved å henvises til bakdøren. (©NTB)