UDI tar brannsikkerheten på største alvor, både i vanlige mottak og på steder for midlertidige mottak.

Den senere tiden har det kommet mange asylsøkere til Norge. Dette legger press på UDIs mottaksapparat, og vi må jobbe raskt og effektivt for å finne mottaksplasser til alle som søker beskyttelse. Det betyr imidlertid ikke at vi tar lett på brannsikkerheten.

Fædrelandsvennen har blant annet omtalt at sikkerhet vektes lavere i UDIs pågående nasjonale anbudskonkurranse for 7.500 nye mottaksplasser.

UDI har egne krav

Alle kommunale krav til sikkerhet, brannsikring og brannvern skal foreligge ved oppstart av asylmottakene. Det er kommunalt brannvesen som har ansvar for å godkjenne tilbyders tiltak, samt føre tilsyn med disse kravene. I tillegg har UDI egne krav som går utover hva lokale myndigheter krever for at bygninger godkjennes til formålet. Dette omfatter blant annet krav til automatisk slokkeanlegg, selv om dette ikke er krevd av lokal myndighet, flammehemmende madrasstrekk, komfyrvakter, med mer. I tillegg har UDI også krav til organisatoriske tiltak fra driveren av mottaket som ivaretar sikkerheten til både beboere og ansatte. I vår pågående konkurranse for opprettelse av 1500 plasser i Region Sør, som Fædrelandsvennen refererer til, opprettholder vi disse kravene til sikkerhet.

Det er også inngått en del midlertidige avtaler for å avhjelpe den akutte situasjonen vi er i når det gjelder å finne tak over hodet til alle asylsøkere som kommer til Norge. Kommunale krav til brannsikkerhet skal selvfølgelig også være ivaretatt i disse avtalene. I disse midlertidige avtalene, med varighet på 6 måneder og opsjon på 3 + 3 måneder, så kan UDIs merkrav til automatisk slokkeanlegg fravikes dersom bygningene generelt har en god sikkerhet, og hvis forsvarlige, alternative tiltak er iverksatt.

Mangler avdekket

Fædrelandsvennen har også omtalt diverse mangler som er avdekket ved enkelte mottak i år etter tilsyn utført av UDI, når det gjelder brann. Som nevnt er vårt kontrollsystem et supplement til kommunalt brannvesens ansvar for kontroll etter lov og forskrift. Vi skulle gjerne sett at antall mottak med avvik innenfor brannsikkerhet var null, men dessverre avdekkes det mangler ved en del av tilsynene. De avvikene UDI avdekker i forbindelse med tilsyn får driveren av mottaket pålegg om å rette opp innen en gitt frist. Det skal også rapporteres til UDI når forholdet er rettet opp.

Dersom det avdekkes en mangel under et tilsyn, behøver dette imidlertid ikke være særlig kritisk — det er variasjon i alvorlighetsgraden i avvikene som avdekkes. At en del mottak får pålegg om å rette opp i noe sier i seg selv ikke nødvendigvis så mye om den generelle brannsikkerheten på det enkelte mottak. Vi er uansett glade for at slike kontroller avdekker de mangler som måtte være, slik at driveren får rettet opp i det.