— I saken om asylbarna må vi ha gjennomslag, og der har vi stilt ultimatum. Hvis ikke løsningen blir i tråd med det som er skissert, blir det veldig vanskelig å samarbeide. Vi har jo hele partiorganisasjonen på nakken her, sier Grøvan.

Sammen med partikollega Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-Agder gikk han onsdag ettermiddag i gruppemøte for å drøfte en skisse til løsning som eventuelt kan føre til at de lengeværende asylbarna som ble sendt ut i høst kan få sakene sine vurdert på nytt.

De forlot møtet ved 16.30-tiden uten å ville kommentereinnholdet i skissen, men sier de har gitt tydelige signaler til partileder KnutArild Hareide som forhandler videre med Høyres leder Erna Solberg, Frps Siv Jensen og Venstre-leder Trine SkeiGrande ut over kvelden.

— Denne saken er veldig enkel. Det ble gjort en feil, statsråden har beklaget, og da er det eneste logiske å rette opp feilen, og prøve sakene på nytt, sier Ropstad.

Grøvan sier asylbarnsaken har medvirket til et stemningsskifte i partiorganisasjonen:

— Vest Agder KrF i har vært blant de varmeste tilhengerne av regjeringssamarbeidet. Men på fylkesårsmøtet i februar merket jeg en helt annen temperatur, og den har gått fra varm til veldig lunken, sier han.

— Det er jo også noe regjeringen må ta med seg inn i samtalene fremtiden, legger han til.

Innstramninger

VG melder onsdag ettermiddag at Frp krever innstramninger i asylpolitikken for å gi etter i asylbarn-saken, men det er foreløpig ikke bekreftet.

Og mens Frp får gjennomslag for symbolsaker som proffboksing, pokerspill, økte taxfree-kvoter og sagway-kjøring - og muligens nå også en enda strengere asylpolitikk - sliter KrF for sine hjertesaker.

Kanskje taper de også kampen om søndagsåpne butikker.

- Hvor mye tåler dere og hvor mange kameler kan dere svelge, egentlig?

— I asylbarnsaken må vi ha gjennomslag, men det er også viktig å se hva vi faktisk har oppnådd både gjennom samarbeidsavtalen som ble inngått høsten 2013, og i budsjettet for 2014, sier de to.

De avviser taperstempelet, og mener å ha vunnet seire både på familiepolitikk, skolepolitikk og vern av Lofoten og Vesterålen.

Søndagsåpent

- Men kan dere leve med støtte til en regjering som tillater søndagsåpne butikker?

— De andre tre partiene har det i sine partiprogrammer, så det er ingen overraskelse at dette kommer. Men vi har gått høyt på banen og vil prøve å stoppe det, sier Ropstad.

— Arbeidsgivere er mot, arbeidstakere er mot, miljøorganisasjoner er mot, frivillige organisasjoner er mot og kirken er mot. Jeg sliter med å finne noen som er for, understreker han.

Men mens Høyre og Frp vil ha en nasjonal lov, ønsker Venstre at kommunene selv skal få bestemme. Dersom det blir utfallet, kan saken bli en het potet i kommunevalgkampen til høsten. I Kristiansand har Aps ordfører kandidat Mette Gundersen gjort det klart at hun vil ha søndagsstengte butikker, til stor glede for KrFs Jørgen Kristiansen.

— Det kan bli en veldig spennende sak i valgkampen, ja, sier Grøvan.

Hvorvidt summen av nederlag kan bli så stor at også stortingsvalget i 2017 innebærer ny kurs for KrF nasjonalt, vil ha ikke bekrefte:

— Uten å gi uttrykk for dramatikk, vil jeg si at alle utfordrende saker er noe vi tar med oss videre, sier han.