Om et slikt nettverk eksisterer, ville det føre til økt bekymring for om Iran er til å stole på når det gjelder atomavtalen som skal inngås 30. juni som pålegger landet å begrense sin kjernefysiske aktivitet i bytte mot at noen sanksjoner fjernes.

Samtalene til de seks stormaktene USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland med Iran nærmer seg siste fase etter at en foreløpig rammeavtale ble inngått i begynnelsen av april.

Iran forplikter seg ifølge avtalen til å redusere antall sentrifuger til anriking av uran og innføre andre begrensninger i sitt kjernefysiske program.

Ifølge den britiske rapporten til FN som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til, er det iranske nettverket knyttet til bedriftene Centrifuge Technology Company (TESA) og Kalay Electric Company (KEC), som begge er gjenstand for sanksjoner fra FN, USA eller EU.

Iran har en lang historie med å skaffe seg kjernefysisk teknologi og råstoffer ved hjelp av stråselskaper eller andre metoder for å omgå sanksjonene landet er utsatt for. (©NTB)