— Hvis jeg legger meg om kvelden og føler at jeg har klart å skape noe den dagen - da har jeg det bra. Derfor elsker jeg å jobbe. Og derfor liker jeg hektiske dager best, sier Kathrine Wallevik.

Låtskriver og manager

Hun er en essensiell del av det fremadstormende Kristiansand-bandet Oakland Rain. Men ikke på scenen. Og ikke i studio. Wallevik er låtskriver og manager, og overlater fremføringen til sine tvillingsøstre.

- Du sang jo i bandet tidligere, den gangen det het The City. Hva skjedde?

- Jeg drev også med praktiske ting i bandet, og jeg syntes dét var morsommere enn å stå på scenen. Jeg var alltid lettet når en konsert var over, mens søstrene mine gjerne kunne spilt en time til, forteller Wallevik og fortsetter:

- Så det var en god følelse å ta den avgjørelsen, om at jeg skulle konsentrere meg om bakomting. Nå kan jeg bli så flink som mulig på mitt område, så kan de bli det samme på sitt. Det gjør oss til et bedre team.

Oakland Rain, med Maren og Charlotte Wallevik Hansen, fremførte "So Give me Love" under Starts dugnadsfest tidligere i sommer. Foto: Eva Myklebust

Utvikling

21-åringen har vært med på å skrive låtene på Oakland Rains relativt ferske, og kritikerroste, EP. Og nå har hun svært hektiske dager med å promotere bandet som manager. Wallevik sier de har fått mye hjelp av Kristiansands kulturekspertise, som for eksempel Sørf. Nå er planen å flytte til Los Angeles neste høst.

— Vi har bodd i California et år tidligere, og da ble vi veldig begeistret. Det er utrolig mye kul musikk der, mange fantastiske band ingen har hørt om. Dessuten liker jeg holdningene i USA. Alle får lov til å være seg selv, sier Wallevik. Og konstaterer at ambisjonen er å bli profesjonelle. - Suksess vil være å leve av musikken. Reise rundt og spille. Men først og fremst tenker jeg at vi skal utvikle oss og bli bedre.

Hun har ingen illusjoner om at det kommer til å bli enkelt. Oakland Rain er forberedt på at musikk ikke bare kommer til å være moro, sier 21-åringen.

Musikk som jobb

— Alle tre er innforstått med at dette skal være en jobb, og jeg tror det er sunt å se på musikken som en jobb. Og vi er nødt til å ofre noe. Vi har allerede måttet ofre en del fritidsaktiviteter, men det er et valg man må ta dersom man ønsker å klare dette.

Det er når man får til de små tingene, at det er verdt alt slitet. Neste uke slipper bandet singelen «Shotgun», som markerer et lite stilskifte for Oakland Rain. Etter å ha vært trygt plantet i singer/songwriter-landskapet så langt, vil søsknene nå ta i bruk elektronikaelementer. - Fordi man også må tenke litt kommersielt, sier manager Wallevik, som nå begynner jobben med å selge låten inn mot radio.

- Jeg har tro på singelformatet, og jeg tror singler vil gi oss mer oppmerksomhet. De store artistene kan naturligvis fortsatt gi ut album, men det kan være vanskelig for artister i etableringsfasen. Det er naturlig nå som streamingen har tatt over, sier Wallevik.

Og understreker at det er en viktig balanse mellom å være kommersielle - og å være seg selv.

— Vi kan ikke bli for kommersielle. Det er viktig å lage musikk som beholder nerven, sier hun.

Søstrene Wallevik satser på musikken, med tvillingene Maren og Charlotte på scenen, og med storesøster Kathrine bak scenen. Foto: Vegard Nekstad

Gründer

Wallevik studerer økonomi på heltid, og i sommer skal hun på entreprenørskapsleir gjennom Innovasjon Norge. Alt for å styre bandet sitt i riktig retning i en tøff musikkindustri.

— Er du forberedt på en kynisk bransje?

Vi har alltid vært bestevenner og har det bare gøy sammen. Vi krangler aldri. - Ja, men jeg er ingen kynisk person. Jeg er veldig klar over at det kommer til å bli vanskelig, men jeg har tro på at hardt arbeid lønner seg til slutt, dersom man har litt flaks og er flink nok. Og det er klart musikkbransjen er tøff, men jeg tror man kommer lengst med å være ydmyk og arbeidsom. Det passer meg også bedre som person. Jeg vil ikke komme meg opp ved å dra andre ned, sier Wallevik, og omtaler seg selv som målbevisst - og aldri helt fornøyd.

— Hvis jeg når ett femårsmål, så setter jeg meg et nytt. Men det er jo når man får til de små tingene, at det er verdt alt slitet. Når man har kommet ett steg nærmere målet. Så jeg må lære meg å ha det gøy i prosessen, sier hun.

- Du jobber tett med søstrene dine, er du bekymret for at dere skal bli lei av hverandre?

— Det sies at man ikke bør samarbeide med familien, men det tror jeg ikke blir noe problem. Vi har alltid vært bestevenner og har det bare gøy sammen. Vi krangler aldri.