Green ble torsdag kveld norsk tid framstilt for retten i Louisville i den amerikanske delstaten Kentucky. Han erklærte seg uskyldig, og talsmenn for påtalemyndigheten varslet at en storjury vil bli kalt sammen for å utforme tiltalen mot ham.Steven Green var menig i USAs hær, men har allerede fått avskjed som psykisk ustabil. Han ble 30. juni siktet for å ha voldtatt den irakiske piken og å ha drept henne, hennes yngre søster og pikenes foreldre i Mahmudiya tre mil sør for Iraks hovedstad Bagdad.

Anklagene mot Green har vakt stor oppsikt i USA, der skepsisen til landets opptreden i Irak er økende. Fra før av har saker om fangemishandlingen i Abu Ghraib-fengselet og en angivelig massakre i byen Haditha vest i Irak rystet amerikanerne.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki sa torsdag at utenlandske soldater ikke lenger bør ha automatisk immunitet mot strafforfølgelse fra irakiske myndigheter. I det aller minste må irakerne få delta i etterforskningen av saker som den rundt Steven Green, mente han. (©NTB)