Medisinen Remdesivir som selges under merkenavnet Veklury, blir dermed det første offisielt godkjente legemiddelet mot covid-19 i USA.

Legemiddelet har kuttet behandlingstiden ned fra 15 til 10 dager i snitt, ifølge en studie fra amerikanske helsemyndigheter. Bruken av Remdesivir har til nå kun blitt benyttet i nødstilfeller. USAs president Donald Trump fikk blant annet legemiddelet da han var innlagt med covid-19 tidligere denne måneden.

Det er imidlertid uenighet om effekten av legemiddelet. En fersk WHO-studie viste at Remdesivir ikke i betydelig grad påvirker dødeligheten til covid-19-pasienter. Ei heller har legemidlene noen åpenbar virkning på hvor lenge pasientene ble liggende på sykehus, ifølge denne studien.

– Remdesivir har ingen effekt på dødelighet hos sykehusinnlagte pasienter med covid-19-infeksjon. Legemiddelet har heller ingen effekt på antall pasienter som trenger respiratorbehandling, sa professor Pål Aukrust ved Oslo universitetssykehus om studien offentliggjort på den vitenskapelige «preprint-serveren» Medrxiv i forrige uke.

EU-kommisjonen inngikk nylig en felles innkjøpsavtale med farmasiselskapet Gilead om kjøp av 500.000 behandlinger med Remdesivir til bruk på covid-19-pasienter. Avtalen omfatter også Norge gjennom EØS.