Folkevalgte søker dekning i kongressbygningen. Folkevalgte søker dekning i kongressbygningen. Foto: Andrew Harnik / AP

Trump-tilhengere okkuperte kongressbygningen. En kvinne ble skutt og er erklært død.

Demonstranter som har brutt seg inn i Capitol-bygningen i Washington har planer om å okkupere bygningen gjennom natta.

Skudd er avfyrt, en kvinne er kritisk skadd og portforbud er innført etter at Trump-tilhengere har brutt seg inn i kongressbygningen.

Opprørerne sier til CNN at de vil okkupere Kongressen hele natta.

CNN melder at en kilde som har kontakt med opprørerne i Washington, sier at de har planer om å okkupere Kongressen gjennom hele natta.

I 22.30-tida norsk tid ble det fortsatt avfyrt røykgranater i kongressbygningen. President Donald Trump gikk etter flere timer med opptøyer ut og sa at demonstrantene må dra hjem, selv om han fastholdt at valget blir stjålet fra ham.

Vil holde stand

CNN siterer en kilde i Det hvite hus som har kontakt med noen av opprørerne, og som hevder at målet er å holde stand inne i kongressbygningen gjennom hele natten. Det er for å tvinge fram en utsettelse av den formelle bekreftelsen av Joe Biden som valgvinner.

Ifølge CNN er rådgivere rundt Trump forbannet for at han ikke gjør mer for å stoppe opprøret.

Politi med pistoler rettet mot demonstrantene. Foto: Andrew Harnik / AP

– Angrep uten sidestykke

– Demokratiet vårt er under et angrep uten sidestykke, sier påtroppende president Joe Biden i en direktesendt tale onsdag kveld.

En kvinne er i kritisk tilstand etter å ha blitt skutt i brystet på Kongressens område, ifølge to anonyme kilder til CNN.

Kildene kunne ikke oppgi annen informasjon om omstendighetene rundt hendelsen, ifølge CNN.

Det er ikke kjent om kvinnen ble skutt inne i kongressbygningen eller utenfor.

Flere polititjenestepersoner er også skadd i volden, ifølge CNNs kilder. Minst én polititjenesteperson er sent til sykehus.

Trump-tilhengere utenfor Senatet i Washington onsdag da politikerne i USA formelt skulle godkjenne valgresultatet og Joe Biden som landets neste president. Foto: John Minchillo/AP/NTB

Klarte ikke stoppe dem

Politiet på Capitol Hill forsøkte å stoppe demonstrantene, men klarte det ikke, ifølge Washington Post. Flere forsøkte å komme seg opp trappen til bygningen, men ble stoppet av politi.

Visepresident Mike Pence ble eskortert ut fra Senatets kammer etter meldinger om at demonstranter hadde tatt seg inn i kongressbygningen.

Det melder CNBC og flere andre medier samt enkeltpersoner på Twitter.

Nasjonalgarden settes inn

1.100 soldater fra nasjonalgarden i Washington D.C. blir satt inn for å hjelpe politiet med å kontrollere voldelige folkemengder i hovedstaden, ifølge Pentagon.

I tillegg ble 200 soldater fra nasjonalgarden i Virginia sendt til Washington D.C. tidligere på dagen, opplyser guvernøren i Virginia.

Flere demonstranter tok seg inn i kongressbygningen, der kongressrepresentantene og senatorene er samlet for å formelt tilkjenne Joe Biden valgseieren. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Måtte gjemme seg

De folkevalgte i Representantenes hus ble bedt om å gjemme seg under setene sine etter at Trump-tilhengerne tok seg inn i Kongressen.

Flere av Trump-tilhengerne som tok seg inn i bygget, var iført gassmasker. Bilder fra inne i Kongressen viser bevæpnede sikkerhetspersonell som sikter mot døren inne i bygget.

De folkevalgte i Kongressen er evakuert og på et trygt sted, sier en kilde til CNN.

Kongressrepresentanter finner fram gassmasker. De fikk deretter beskjed om å evakuere. Foto: Andrew Harnik / AP

Trump-supportere

To bygninger, James Maddison Memorial Building som huser Kongressbiblioteket, og Cannon House Office Building, ble først evakuert. Ansatte ved Kongressen ble bedt av politiet om å forlate bygningen.

Tusenvis av personer hadde møtt opp for å vise støtte til president Donald Trump og protestere mot valgresultatet. Under en tale foran Det hvite hus sa Trump at han aldri vil gi seg eller erklære valgnederlag.

Trump-tilhengere demonstrerer i Washington onsdag. Det meldes om sammenstøt med politi, og flere demonstranter har brutt seg gjennom barrikader utenfor kongressbygningen på Capitol Hill. Foto: Julio Cortez / AP / NTB