DRAMA/KRIM

Romania/Storbritania 2009

Regi: Peter Strickland

Skuespillere: Hilda Peter, Norbert Tanko, Sebastin Marina

Dette dramaet utspilles i Romania i våre dager. Sett med våre vestlige øyne er mye gammeldags/gammelmodig, med hensyn til gårder, arbeidsmetoder, bruk av hest og kjerre m.m. Men én ting viser at vi er i våre dager: Mobiltelefonen.

Vi er i en landsby. Katalin Vargas ektemann finner ut at det han har trodd er deres sønn, ikke er det: Han er resultat av en voldtekt. Noe Katalin aldri har fortalt fordi hun er redd for å miste ektemannen. Mannen ber henne forlate landsbyen. Hun har etter hans oppfatning horet og brakt ham og landsbyen i skam. Hun drar med hest og kjerre og sin tiårige sønn. Hun drar for å oppspore mannen som i sin tid utførte ugjerningen. Hun søker han og hans villige medhjelper.

Altså: En reise mot en konfrontasjon og et oppgjør. Hvordan det utvikler seg, røper vi ikke her. Men vi røper gjerne at detter et meget fengslende filmkunstverk. Formen og rytmen er rolig, bilder og billedrekker er ladede, ofte truende, de skaper hele tiden en følelse av at et tordenvær er under oppseiling. Skuespillerne tror du på, slik du tror på regn i ansiktet, sol på hendene.

Det er en dypt fengslende film. En film om forbrytelse, hevn og straff, men like mye berører den temaene forsoning og tilgivelse. Det svever en både billed — og menneskeforståelse som kan minne om en den russiske filmskaperen Tarkovskij over dette.

"Katalin Varga" fikk The European Discovery Prize for beste debutfilm under European Film Awards.

Fullt fortjent!