Tordenskjold og Kold

Norge/Danmark 2016

Drama/komedie

Regi: Henrik Ruben Genz

Manus: Erlend Loe

Skuespillere: Jacob Oftebro, Martin Buch, Ole Christoffer Ertvaag, David Dencik, Julie Agnete Wang

Lengde: 1 t. 37 min.

Aldersgrense: 15 år

«Tordenskjold og Kold» er en dansk-norsk film om sjøhelten Peter Wessel Tordenskjold (Jacob Oftebro). Erlend Loe har skrevet manuset, som tar for seg livet til sjøhelten året etter den store nordiske krig i år 1720. Han portretteres som en slags rockestjerne på turné, men som er dypt ulykkelig på landjorden og lengter tilbake til havet og sjøslagene. Han ligger med alt han ser i skjørt, går til psykolog og hisser stadig på seg folk til duell.

Historien fortelles gjennom kammertjener Kolds (Martin Buch) øyne, men dette er ikke konsekvent gjennom hele filmen. Det er flere scener hvor vi får se og høre hva som foregår, selv om Kold ikke er tilstede. Filmen klarer heller ikke å finne riktig form, men spriker lettere desperat til alle kanter. Av og til er den svært alvorlig, før den i neste øyeblikk fremstår som en vill komedie à la «Klovn».

Moderne musikk og uttrykk er også blandet inn, noe som funket i filmer som «Marie Antoinette» og «A Knight’s Tale», men som her bare bidrar til økt forvirring.

Jacob Oftebro viser imidlertid at han kan bære en hel film, og at han har mange strenger å spille på Han får utrolig mye ut av en ganske simpel og endimensjonal rollefigur, og redder noe av totalinntrykket av filmen.