Tvert imot er det påvist bivirkninger ved noen av de alternative behandlingsmetodene, skriver Forskning.no. Hvert år bruker likevel mer enn én av tre pasienter kreftpasient slik behandling i en eller annen form. – Det har vært en utfordring for helsepersonell å gi råd til pasientene om alternativ behandling siden det i stor grad har manglet forskningsbasert kunnskap om effekt og mulige bivirkninger og skadevirkninger, sier Lene Kristine Juvet, forsker ved Kunnskapssenteret.

På oppdrag fra Kreftforeningen har hun og forskningskolleger ved Kunnskapssenteret trålt internasjonale forskningsdatabaser på jakt etter systematiske oversikter over forskningen på feltet.

De fant forskning på 26 ulike komplementære og alternative behandlinger mot kreft og endte opp med 39 systematiske oversikter for vitaminer og mineraler, kosttilskudd, ulike typer urter, akupunktur, soneterapi (refleksologi), massasje, aromaterapi, hypnose, homøopati, tradisjonell kinesisk medisin og ulike såkalte kropp-og-sjel-metoder.

Gjennomgangen viser at for de fleste alternative behandlingene er det for lav kvalitet på dokumentasjonen til å kunne konkludere om tiltakene virker eller ikke. Det er også få som har undersøkt bivirkninger knyttet til de ulike komplementære og alternative behandlingene mot kreft.

De få tiltakene som trolig har vist dokumentert effekt, gjelder akupunktur og cannabis, og det dreier seg om effekt på oppkast og kvalme ved cellegiftbehandling. (©NTB)