– Det var et kaotisk åsted, men vi fikk etter hvert kontroll på det meste. Det var godt samarbeid mellom ambulanse og branntjenesten, sier innsatsleder Thor Langli til Aftenposten.no.

Så langt vet politiet at de 16 vognene, som tilsammen blir over 400 meter og veier over 500 tonn, løsnet på Alnabru og begynte å trille ned mot sentrum.

– 16 vogner løsnet oppe på terminalen på Alnabru. Da de begynte å trille fikk de etterhvert høy fart, og kom ned til tankanlegget på Sjursøya. Ni eller ti vogner sporet av der. De resterende vognene fortsatte frem til der sporet sluttet. Vognene fortsatte rett fram, og tok med seg en del kjøretøy pluss en terminal. Deretter dro to av vognene på sjøen, mens en ble liggende delvis over en taubåt, forteller innsatslederen.

Ifølge politiet hadde togene en fart opp mot 100 kilometer i timen i åtte kilometer.

Søkte langs ruten

Etter kort tid ble dykkere satt inn i havnebassenget.

– De to vognene som ligger i sjøen og står delvis oppå en taubåt må sikres først for vi kan foreta søk i de to vognene. De sikres nå, opplyser politiet.

Det har også blitt søkt med redningshunder og varmesøkende helikopter langs ruten som togene fulgte.

– Noen kunne ha blitt skadet og tatt seg opp i terrenget for å komme seg unna. Men hundene har ikke gjort noen funn, og heller ikke helikopteret har gjort funn, sier politiet.

Startet etterforskning

Politiet har nå startet etterforskning av saken. Personellet ved godsterminalen på Alnabru skal avhøres, og Havarikommisjonen er også koblet inn.

Politiet vil foreløpig ikke spekulere i hva som kan være årsaken til ulykken, og viser til at etterforskningen er på et tidlig stadium.

– Det er snakk om 16 godsvogner som kommer i drift. Det er ikke gitt å stoppe dem. Spørsmålet er hvilke grep som er gjort for å begrense skadene. Vårt inntrykk er at alle involverte har gjort det som var i sin makt for å begrense skadene, sier innsatslederen.

Ikke fare for eksplosjoner

Det skal ikke være noen fare for eksplosjoner eller kjemikalieutslipp ved ulykkesstedet på Sjursøya.

Tre personer omokm i ulykken. Ifølge politiet skal alle de omkomne ha befunnet seg i området rundt Sjursøya. Det er foreløpig ikke kjent hvor gamle de omkomne er, eller om det er menn eller kvinner.

– Dette er skadested hvor enorme krefter var i sving, og ting har blitt flyttet i brøkdel av sekunder. Dette må vi prøve å gjenskape. Det blir stort arbeid på åstedet for kriminalteknikere, sier stabssjef Johan Fredriksen.

Spørsmål om varsling

På pressekonferansen fikk politiet spørsmål om det ble gjort forsøk på å varsle beboere på Sjursøya om at de løpske togsettet var på vei mot området.

Politiet vil ikke kommentere dette, men opplyser at de fikk den første meldingen om togsettet klokken 13.15. Ett minutt senere kom det melding om at vognene hadde truffet et bygg på Sjursøya.

Tre personer er innlagt på sykehus og én er fortsatt savnet etter ulykken.